Foto: Premier Wever-Croes ondertekent het regeringsprogramma - foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Het nieuwe regeringsprogramma van kabinet Wever II bevat tegenstrijdig beleid, vooral op gebied van duurzaamheid. Zo wil de Arubaanse regering voldoen aan het klimaatverdrag van Parijs maar ook nog altijd de raffinaderij openen.

Tijdens de presentatie van het programma, geven de premier en ook de ministers van economie/duurzaamheid alsook van natuur, weinig duidelijkheid hoe dit met elkaar valt te rijmen.

Het kabinet benadrukt dat de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) worden gevolgd met een balans tussen economische ontwikkeling en ecologie. Maar op korte termijn, erkent de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes – en daarmee bedoelt ze de komende regeerperiode van vier jaar – ligt de nadruk op economisch herstel.

‘ Eerst economisch herstel’ – Evelyn Wever-Croes, premier van Aruba

“We moeten eerst herstellen en de balans is dat we niet teveel schade aanbrengen aan onze duurzame ontwikkeling noch natuur.”

Minder toeristen, maar wel meer vliegverbindingen
In de uitvoering zal dat volgens haar gemakkelijker moeten gaan nu één minister voor economie en duurzaamheid verantwoordelijk is. Maar deze minister van de kleine coalitiepartij Raiz, Geoffrey Wever, gaat niet over de belangrijkste economische sector toerisme. Die blijft onder bewind van minister Dangui Oduber van de meerderheidspartij MEP.

Deze zei voor de coronapandemie toen hij eveneens de toerismeminister was in kabinet Wever I, dat het aantal toerisme nog zeker naar het dubbele (3 miljoen per jaar) kon doorgroeien. Dat aantal wordt nu niet meer genoemd. Oduber benadrukt dat zijn nieuwe toerismebeleid niet meer mikt op aantallen, maar kwaliteit (lees: minder toeristen die meer uitgeven).

Maar in het regeerprogramma staat dat hij ook veel meer vliegverbindingen wil aanboren en de luchthaven flink wordt uitgebreid. Bovendien openen de komende jaren diverse hotels met duizenden kamers die gevuld moeten gaan worden met toeristen.

Raffinaderij heropenen en nieuw aardgasproject
Duurzaamheidsminister Wever gaat verder ook niet over het energiebeleid, dat in handen is van minister Glenbert Croes (MEP). Deze heeft onder meer als beleidsdoel om de CO2-uitstoot met 45% te verminderen. Croes wil dit bereiken door over te stappen op duurzame energiebronnen en vermindering van fossiele brandstoffen. Maar tegenstrijdig in zijn beleid: hij gaat ook investeren in de heropening van de raffinaderij en een groot aardgasproject.

Over het aardgasproject: de regering gaat door met het plan om over te stappen van olie naar vloeibaar aardgas (LNG) als belangrijkste brandstof. Ze wil bovendien een grote opslagplaats. Om zo een nieuwe economie te kunnen aanboren als gaspompstation voor de Zuid-Amerikaanse regio.

Experts zijn echter al ruime tijd over eens dat aardgas (dat net als olie een fossiele brandstof is) geen geschikte transitiebrandstof is in de strijd tegen de klimaatcrisis. Een belangrijke reden is het hoge risico op methaanlekken. Aardgas bestaat voor 80% uit methaan en deze broeikasgas warmt de aarde sneller op dan CO2.

Daarbij is op de recente klimaattop in Glasgow door een groot aantal landen afgesproken om te stoppen met overheidsinvesteringen in fossiele energieprojecten. Uit de vragen hierover aan de Arubaanse minister van duurzaamheid, die de klimaattop ook bijwoonde, blijkt dat de Arubaanse regering aardgas nog steeds als transitiebrandstof blijft zien.

‘Mee eens om niet meer te investeren in fossiele brandstoffen’- Geoffrey Wever, minister van duurzaamheid

“Ik ben het wel eens met wat daar is afgesproken, om niet meer te investeren in fossiele brandstoffen. Daarom is onze focus op schone en duurzame energieën”, zegt minister Geoffrey Wever. Over de nadelen van aardgas voor het klimaat, antwoordt hij dat hij dit nog uitzoekt. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit technische deel niet beheers.”