Foto: Regering van Curaçao

WILLEMSTAD – Op Curaçao kunnen de bewoners zich vanaf maandag 11 oktober om 11 uur ’s ochtends aanmelden voor een Health App. De app bevindt zich nog in de beginfase, maar de QR-code die vanaf maandag is te downloaden, zal meteen in gebruik worden genomen.

Dat stelde minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas vrijdag tijdens een persconferentie. De Health App wordt ook in het buitenland geaccepteerd. Zo kan er met de QR-code naar Europa gereisd worden.

QR-code
De minister-president gaf aan dat de QR-code ook kan worden uitgeprint. Dan kunnen mensen zonder smartphone ook de QR-code aantonen. De app, die zowel bij Ios als bij Android is te gebruiken, kan worden gedownload via www.curacaohealthapp.com

Pisas benadrukte tijdens de persconferentie ook het belang van vaccinatie (‘Ban bakuná’). Hij haalde cijfers van het Curaçao Medical Center (CMC) aan waaruit blijkt dat van de 189 personen die tussen 22 juli en 5 oktober met Covid-19 zijn opgenomen, maar drie mensen volledig gevaccineerd waren.

‘‘De overheid verplicht niemand tot vaccinatie. Maar ik vraag de mensen die ervoor kiezen om zich niet laten vaccineren wel om sportief te blijven’’ – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas

Niet verplichten
Pisas benadrukt dat vaccinatie geen garantie is dat mensen geen Covid-19 krijgen. ‘‘Maar het overgrote deel van de coronapatiënten in het CMC is niet gevaccineerd. Vaccinatie is de beste garantie op bescherming.’’

Tegelijkertijd benadrukte Pisas dat iedereen de vrije keuze heeft om wel of niet gevaccineerd te worden. ‘‘De overheid zal niemand verplichten. Maar dan vraag ik die mensen, die ervoor kiezen om zich niet laten vaccineren, wel om sportief te zijn als ze als gevolg van hun keuze dadelijk niet naar bepaalde evenementen kunnen gaan.’’

Voorbeeld
Curaçao wil in de toekomst de QR-code gebruiken om mensen bij bepaalde activiteiten toe te laten. Hoe dat precies zal worden georganiseerd, wordt binnenkort bekend gemaakt. Pisas gaf tijdens de persconferentie verder aan dat het percentage van mensen op Curaçao dat is volledig is gevaccineerd nog onder de 65 procent ligt.

‘‘Dat is laag in vergelijking met landen in de omgeving, maar ook met grote landen als Nederland en Amerika. In het begin van de vaccinatieperiode liep Curaçao nog voor op de meeste landen en waren we een voorbeeld’’, aldus de minister-president.

Aruba
Op vrijdag werd ook bekend dat Aruba, waar meer dan 70 van de bevolking volledig is gevaccineerd, per direct de PCR-testverplichting voor volledig gevaccineerde reizigers uit Nederland afschaft. Aruba plaatst Nederland daarmee op de lijst van laagrisicolanden.

Passagiers uit Nederland die naar Curaçao of Bonaire reizen, moeten nog wel een PCR-test afnemen, uiterlijk 48 voor vertrek.