Foto: Meer dan 2100 mensen kwamen zondag hun eerste coronaprik halen/minister Volksgezondheid

ORANJESTAD – Na een succesvolle vaccinatiemarathon afgelopen zondag waarbij 2119 mensen hun eerste coronaprik kwamen halen en zo’n veertig hun tweede, is Aruba nog steeds bezorgd. Met relatief het hoogste aantal coronadoden ter wereld afgelopen week, blijkt dat het sterfpercentage (23%) ook ongekend hoog is onder Arubaanse patiënten die zijn gevaccineerd.

Het betreft Arubanen die met complicaties zijn opgenomen in het ziekenhuis en daar overlijden. Dus niet de totale coronasterfte op het eiland. Sharline Koolman, hoofd van de dienst besmettelijke diensten erkent dat er zorgen zijn:

Coronasterfte in ziekenhuis, cijfers van 18 augustus – Volksgezondheid

“We zijn zeker bezorgd over het aantal doden onder degenen die wel zijn gevaccineerd. Dat is veel hoger vergeleken met de andere eilanden, Nederland en ja ook Amerika. RIVM is ook bezorgd en daarom doen we nu onderzoek naar de oorzaken.”

Vorige week hoogste aantal doden wereldwijd

Met gemiddeld 2 tot 3 doden per dag sinds begin augustus, steeg het dodental zo snel dat Aruba vorige week relatief de hoogste coronasterfte in de wereld had. Het aantal besmettingen is wel licht aan het dalen en inmiddels komen er gemiddeld onder de 100 nieuwe gevallen dagelijks bij vergeleken met ruim boven de 100 per dag in de afgelopen weken. Maandag vielen er weer 2 doden, waardoor sinds de pandemie in Aruba 128 coronadoden zijn, aldus de overheid. Beide waren overigens niet gevaccineerd en van hoge leeftijd.

Volgens Koolman kan het zijn omdat Aruba bijna uitsluitend het vaccin Pfizer/BioNTech heeft gekregen en andere landen een combinatie van verschillende vaccins. “We denken ook aan onderliggende ziekten. Maar als je Aruba vergelijkt met Curaçao dan zit daar niet veel verschil in, terwijl daar het aantal doden onder gevaccineerden dus niet zo hoog is als hier.”

Het ziekenhuis CMC van Curaçao laat weten dat ‘tot nu toe geen enkele van de overleden patiënten was gevaccineerd’. Ook het ziekenhuis Fundashon Mariadal in Bonaire meldt hetzelfde. Op dat eiland zijn er sinds de eerste corona golf sowieso geen doden meer gevallen.

Koolman hoopt dat ze snel wat te weten komen. Verder zegt ze dat mensen die geen Pfizer willen vanwege het mRNA, ook voor het traditionele vaccin Johnson & Johnson kunnen kiezen. “Maar daar hebben tot nu toe maar heel weinig mensen van gebruik gemaakt.”

Het Arubaanse ziekenhuis liet eerder weten aan het crisisteam dat veel coronapatiënten pas naar het hospitaal komen als ze al zulke ernstige complicaties hebben, dat ze heel moeilijk te redden zijn.

Vaccinatiegraad stijgende

Lange rij tijdens de vaccinatiemarathon op 22 maart -foto: Volksgezondheid

Afgelopen zondag 22 augustus vormde zich een lange rij voor het hotel Ritz-Carlon waar de overheid met name ook jongeren tussen de 12 en 18 jaar opriep om hun coronaprik te komen halen. De nieuwe golf die in juli startte, komt namelijk ook door het hoge aantal besmettingen onder jongeren.

De vaccinatiemarathon bleek zondag succesvol volgens de overheid met meer dan 80% geprikte jongeren ondanks een klein protest van een groep bezorgde burgers ter plekke. “We zijn niet tegen vaccineren, maar wel tegen de vaccinatieverplichting die steeds meer werkgevers opleggen aan hun werknemers”, legt Rodrigo Alberto Tromp uit, die het protest steunde en sinds de pandemie al duizenden heeft geadviseerd inzake arbeidsconflicten.

protest tegen het vaccin van Aruba Warriors

Andere actievoerders zoals de groep Aruba Warriors laten wel met hun protestborden merken dat ze geen vertrouwen in het vaccin hebben.

Met de paar duizend nieuwe gevaccineerden, meldt Directie Volksgezondheid dat de vaccinatiegraad nu 71,5% is (eerder 55%). Toch blijkt uit de cijfers dat het aantal gevaccineerden onder jongeren van 12 tot 17 jaar nog te laag is: 46,5%. Maar van de meest kwetsbare groep van 60+ is inmiddels 76,1% geheel gevaccineerd. En ook de grootste groep tussen de 18 en 59 jaar (51.667 personen) daarvan is 72,9% volledig geprikt.

De laatste verstrekte vaccinatiecijfers -foto: Volksgezondheid

Op dit moment wordt de vaccinatiebereidheid op de eilanden onderzocht om te achterhalen waarom nog altijd een groep zich niet wil vaccineren. Op Aruba stijgt het wel dus, en die ontwikkeling zegt Koolman, was eerder ook te zien op Curaçao.

“Toen daar veel doden vielen, gingen meer mensen zich ook vaccineren. We hebben op Aruba al een onderzoek gedaan naar de vaccinatiebereidheid, maar dat was niet zo diepgaand. We hopen dat het huidige onderzoek snel resultaten geeft, zodat we daarmee snel kunnen handelen. Want vaccinatie is nog steeds het beste middel tegen het virus, ook Delta.”

‘Meer laksheid dan tegen het vaccin’

Uit het Arubaanse onderzoek blijkt volgens haar dat de anti-vaxxers hooguit een groep is van 10 to 15%. “De anderen zijn niet tegen het vaccin maar het argument dat de meeste gaven was van: we zijn er nog niet aan toegekomen. Een soort laksheid kan je zeggen.”

Weer extra personeel uit buitenland
Het ziekenhuis heeft een nieuwe oproep gedaan aan Nederland voor extra personeel. Woensdag en eind van deze week komen 10 verpleegkundigen en 2 artsen aan, meldt het Horacio Oduber Hospital (HOH). In totaal helpen dan 27 verpleegkundigen en 8 artsen met steun van het Nederlandse ministerie VWS in het Arubaanse ziekenhuis.