Curaçao niet langer in de ban van de avondklok

Foto: Defensie Caribisch Gebied

WILLEMSTAD – In de afgelopen vijftien maanden is Curaçao lange tijd in de ban geweest van de avondklok. Op enkele maanden na kende het eiland strenge restricties om ’s avonds op straat te zijn. Maar vanavond (8 juni) gaat hij er dan toch echt af en mogen de inwoners van het eiland eindelijk weer zelf beslissen tot hoe laat ze over straat gaan.

Veel mensen en bedrijven op Curaçao zijn hier blij mee. Beachclubs en bars die na lange tijd weer volgens hun vergunning tot laat open mogen blijven, maar ook restaurants en casino’s. Toch vergt het ook weer aanpassingen bij sommige beroepsgroepen nu het ‘gewone’ leven weer op gang gaat komen.

Politie
Persvoorlichter van het Korps Politie Curaçao (KPC) Imro Zwerwer verwacht dat er zich de komende tijd weer meer incidenten zullen voordoen in de nachtelijke uren. “Mensen mogen weer de straat op zonder dat ze zich hoeven te houden aan de strikte avondklok. Je ziet nu al dat het drukker wordt tot laat in de nacht. Voor ons betekent dit dat we ons nu weer meer gaan concentreren op onze ‘corebusiness’. Bestrijden van criminele activiteiten, verkeersdelicten, overvallen, inbraken, autodiefstallen en hotspots – plaatsen waar veel drugsverkoop voorkomt – controleren. En natuurlijk blijven we met een kleine groep een oogje in het zeil houden op mensen die samenscholen of geen sociale afstand houden.

Een voorproefje kreeg de politie afgelopen weekend al. Het was weer een drukte van jewelste voor politie en brandweer. Nadat sinds 2 juni de avondklok is verruimd van elf uur ‘s avonds naar 1 uur ’s nachts vonden in het eerste weekend meteen tal van verkeersongelukken plaats. Op de Schottegatweg Noord verloor een chauffeur de macht over het stuur, waarna hij met zijn auto boven op een vangrail terecht kwam. Net over de Julianabrug bij Seri Domi moest de brandweer een bestuurder bevrijden uit zijn auto, nadat deze over de kop was geslagen en op de Don Martina Boulevard raakte een chauffeur gewond toen drie auto’s op elkaar botste.

CMC
“De maanden dat de avondklok in werking was, zijn ook op de spoedeisende hulp (SPH) van het Curaçao Medical Center (CMC) rustiger geweest qua ongevallen, met name in de nachturen”, vertelt Mirthe de Rijcke-Verdouw, Hoofd Spoedeisende verpleegkundige in het CMC. “Tijdens de COVID-golf in maart en april van dit jaar zorgde de avondklok in de nachtelijke uren voor wat ‘rust’. Maar tijdens de golf hebben we elke dienst, dus ook in de nachtdienst, juist met meer verpleegkundigen gewerkt omdat de zorg en alle in acht te nemen maatregelen rondom de patiënten met COVID-19 veel intensiever en tijdrovender is.” Sinds afgelopen week werkt de SPH weer met de normale bezetting.

Volgens politiewoordvoerder Zwerwer is het de afgelopen maanden voor de politie ook iets rustiger geweest. “Rustiger in de zin dat wij wat meer ruimte hadden om ons bezig te houden met andere zaken, want het grootste gedeelte van de bevolking was ’s nachts thuis. Maar ook tijdens de avondklok waren wij druk bezig met de roadblocks om te controleren of de mensen die op straat waren ook echt op straat mochten zijn”, aldus de woordvoerder. Al betekent minder mensen en auto’s op straat ook meer risico op bedrijfsinbraken. “Om deze tegen te gaan, hebben we veel preventieve controles uitgevoerd en zijn we gaan surveilleren om te controleren dat er niet werd ingebroken.”

Noodtoestand
Al anderhalf jaar is Curaçao in de ban van de coronamaatregelen. Op zaterdag 28 maart 2020 werd voor het eerst de maatregel ‘toke de keda’ (avondklok) ingevoerd. Op maandag 30 maart 2020 werd, nadat de eerste lokale coronabesmetting op het eiland was vastgesteld, deze maatregel opgevolgd door ‘shelter in place’. Hierbij mochten mensen alleen voor noodzakelijke boodschappen het huis uit. Voor korte tijd werden die maatregelen weer versoepeld – zo gold er van 4 juni tot en met 16 september geen avondklok – daarna werden verschillende restricties opnieuw ingevoerd. Per 8 juni is de avondklok helemaal opgeheven.

Demissionair minister-president Eugene Rhuggenaath maakte op dezelfde datum bekend dat de noodtoestand nog met 90 dagen verlengd wordt. Door deze nieuwe noodwet kan de overheid – als het nodig is – opnieuw maatregelen zoals de avondklok of een lockdown snel afkondigen en handhaven. Rhuggenaath hoopt echter dat dat niet meer nodig is. Curaçao is het laatste Caribische eiland van het Koninkrijk dat de avondklok afschaft. Op de Bovenwinden geldt die al langere tijd niet meer. Bonaire stopte met de avondklok in april, Aruba in mei.