WILLEMSTAD – “Wij krijgen sinds deze week weer zo’n honderd nieuwe aanmeldingen per dag voor onze voedselpakketten”, vertelt Coraline Kooistra van de Crisis Bank, een initiatief van Stichting Tegen Kindermishandeling om hulp te bieden aan families en personen in nood op Curaçao. “Sinds het Rode Kruis geen voedselhulp meer verstrekt en nieuwe mensen ook niet meer bij de Voedselbank worden aangenomen, staat mijn telefoon weer roodgloeiend.”
Tekst gaat verder onder de video:
Door Kim Hendriksen
Het Rode Kruis heeft vorige week aangegeven niet langer de voedselhulp te coördineren, dat tot stand kwam met financiën uit Nederland. Hiervoor in de plaats zou per 1 mei een structurele oplossing komen in samenwerking met het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW). Bij veel mensen is nog niet bekend hoe die hulp eruit gaat zien en hoe ze hier aanspraak op kunnen maken. In de tussentijd zijn deze mensen dus voor eten afhankelijk van initiatieven zoals die van de Crisis Bank.
Platgebeld
“Vorig jaar tijdens de eerste lockdown werd ik platgebeld door mensen die honger hadden en een voedselpakket nodig hadden”, vertelt Kooistra. Toen de voedselpakketten door de Voedselbank werden opgeschaald en ook het
Rode Kruis begon met het verlenen van voedselhulp namen de aanvragen af. Kooistra: “Ik merk dat sinds een aantal dagen, sinds het Rode Kruis gestopt is met de distributie van de voedselkaarten, mensen weer acute hulp nodig hebben”.
Dit is de twintigste massa uitdeelactie die de Crisis Bank sinds het begin van de crisis vorig jaar maart heeft georganiseerd. De hulpverlener geeft er normaal de voorkeur aan om de pakketten bij de mensen thuis te bezorgen. Ze legt uit waarom:
Coraline Kooistra van de Crisis Bank
Uitdeelactie
Maar nu er in een week zoveel nieuwe aanmeldingen kwamen, was de snelste manier om de mensen van voedsel te voorzien via een massa uitdeelactie. “De situatie is sinds het begin van deze tweede lockdown voor veel mensen heel erg verslechterd. Er zijn mensen die vorig jaar nog doneerden aan de crisisbank, maar nu zelf een pakket nodig hebben.”
Een van de mensen die noodhulp nodig hebben, is Jaleesa. Zonder een voedselpakket weet ze niet hoe ze haar kinderen te eten kan geven.
Jaleesa over waarom ze de hulp nodig heeft voor haar gezin
Protocol
Etiënne van de Horst, secretaris-generaal bij het ministerie van SOAW, vertelt dat de voedselhulp inmiddels door het ministerie is overgenomen. “Er is onlangs een protocol getekend. We zijn nu bezig met een persbericht om wat meer duidelijkheid te verschaffen over de vraag hoe de mensen die eerder hulp kregen van het Rode Kruis zich nu bij ons kunnen registreren. Het Rode Kruis mag namelijk geen persoonlijke gegevens delen van de mensen die via hen hulp ontvingen.”
Volgens de secretaris-generaal hebben de mensen die geregistreerd zijn bij het Rode Kruis inmiddels al een bericht gekregen dat ze zich online moeten aanmelden. “Op dit moment hebben we twintig mensen getraind die zich fulltime met dit registratieproces bezighouden. Mocht het proces te lang duren, dan hebben we nog een optie om nog eens twintig mensen in te zetten. Die mensen die zich hebben aangemeld, worden nu getoetst om te kijken of ze niet al hulp krijgen bij SOAW. Dat zorgt er voor dat dit proces wat langer duurt.”
Ongedocumenteerden
Volgens Van der Horst worden de ingezeten van Curaçao door SOAW één op één overgenomen. Nederland heeft op dit moment nog de verantwoordelijkheid voor voedselhulp van de ongedocumenteerden. Maar vanaf eind juli zal die hulp ook via het ministerie lopen.