Foto: Rode Kruis Curaçao

WILLEMSTAD – De voedselhulp uit Den Haag wordt nu per 1 mei 2021 omgezet in structurele steun via de overheid en daarmee stopt het Rode kruis met de coördinatie. ‘Nieuwe aanmeldingen verwijzen we door naar SOAW.’

Met hulp van vrijwilligers en Nederlandse financiële steun aan het Rode Kruis, werden voedselpakketten verspreid om de bevolking in de crisis te helpen. De noodsteun uit Den Haag wordt nu per 1 mei 2021 omgezet in structurele steun via de overheid en daarmee stopt het Rode kruis met de coördinatie. ‘Nieuwe aanmeldingen verwijzen we door naar SOAW.’

Dat het Rode Kruis stopt met de coördinatie van de voedselhulp liet de organisatie kort geleden weten via een persbericht. “Wij hebben een jaar lang de coördinatie van de voedselhulp gedaan, maar omdat deze hulp structureel van aard is geworden, kunnen wij als Rode Kruis deze hulp niet langer aanbieden, daar is onze organisatie niet voor”, vertelt Maisy Scharbay, branche manager van het Rode Kruis op Curaçao.

Transtitie
Het Rode Kruis heeft eind vorig jaar al laten weten dat ze moeten stoppen met de noodsteun, die immers per definitie tijdelijk was. “Er zijn momenteel gesprekken over de transitie van het Rode Kruis naar de lokale overheid, waar die verantwoordelijkheid dus thuishoort”, vertelt Erwin Arkenbout, hoofd van de Vertegenwoordiging van Willemstad (VNW).

Arkenbout: “De transitie moet in principe per 1 mei plaatsvinden. Nederland is bereid om de financiering tot 1 oktober 2021 door te zetten, mits overigens ook die hulp aan ongedocumenteerden (die daaraan behoefte hebben) wordt verstrekt. Maar deze afspraak is nog niet helemaal rond.”

Minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) Hensley Koeiman zegt in een reactie te betreuren dat het Rode Kruis dit bericht nu al naar buiten heeft gebracht, zonder dit af te stemmen met het ministerie. “Wij zullen maandag 26 april bekend maken hoe de voedselhulp er vanaf 1 mei uit zal komen zien. Wij zitten nu in de laatste fase van de afhandeling om te komen tot een protocol”, aldus Koeiman.

Teruglopende donaties
Ook de Voedselbank, die de distributie van de voedselhulp enige tijd op zich had genomen, is vorig jaar al uit het traject gestapt. “Wij zijn in augustus 2020 gestopt met de distributie van de voedselpakketten”, vertelt Stacia Illidge, secretaris van de Voedselbank. “Dat had verschillende redenen. De donaties liepen terug toen mensen dachten dat wij het geld kregen uit Nederland voor de voedselhulp. Maar het Rode Kruis kreeg het geld, wij niet. Wij deden alleen de distributie, maar hierdoor lopen wij nu wel droog.’’

Sindsdien kampt de Voedselbank met financiële problemen. “Wij hebben over het afgelopen jaar meer dan 18.000 huishoudens geholpen met voedselpakketten. Op dit moment zijn het er om en nabij de 7000. Maar wij kunnen momenteel geen nieuwe aanvragen meer aannemen vanwege geldtekort”, aldus de secretaris. De meeste van deze pakketten zijn doorlopend. Het aantal mensen dat nieuw is, is veel kleiner dan aan het begin van de crisis.

Vorig jaar ontving de Voedselbank soms tot zo’n 400 nieuwe aanmeldingen per dag. “Wij ontvangen in deze tweede lockdown nog een aantal nieuwe aanmeldingen per week. Maar deze mensen kunnen we niet helpen. We verwijzen ze door naar SOAW. Mensen bellen vaak eerst naar ons, omdat wij veel bekendheid hebben gekregen in het afgelopen jaar.”

Distributie
Naast de financiële problemen is tijdens de tweede lockdown ook de distributie bij de Voedselbank een probleem geworden. “Wij hebben lang niet meer de beschikking over hetzelfde aantal mensen dat ons kan helpen met de distributie”, vertelt Illidge. “Zo is niet iedereen gevaccineerd en ook is het aantal ontheffingen kleiner dan vorig jaar tijdens de lockdown.”

Er zijn vooral praktische issues waardoor niet iedereen een pakket kan ontvangen. “Wij hebben de samenwerking met verschillende instanties nodig om de distributie in goede banen te leiden, zoals de politie en het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC). Vorig jaar tijdens de lockdown was iedereen nog thuis. Nu is iedereen online aan het werk. Wij hebben niet genoeg vrijwilligers meer die kunnen helpen. Op zaterdag wel, dan hebben we er genoeg. Maar doordeweeks kan niet iedereen de pakketten ophalen en bezorgen, omdat ze zelf aan het werk zijn.”