Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Nederland geeft 15,2 miljoen euro aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten voor voedselhulp. Voor Aruba en Sint-Maarten is het de vierde keer sinds mei 2020 dat ze geld van Nederland hiervoor krijgen.

Deze eilanden zijn namelijk het zwaarst getroffen door de coronacrisis. In de brief van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer over de nieuwe steun, meldt hij dat nu 80 duizend mensen worden geholpen dankzij de Nederlandse hulp.

Het geld is nooit aan de overheden van de eilanden gegeven, maar altijd aan het Rode Kruis dat hiermee ook bijdraagt aan  voedselprogramma’s van lokale hulporganisaties. Nederland doneerde al bijna 72 miljoen euro en nu met het laatste bedrag moeten de eilanden tot juli mee uitkomen.

Hulp aan ongedocumenteerden
Knops liet al in januari bij zijn bezoek aan Aruba weten dat de eilanden vanaf de zomer zelf de voedselhulp moeten regelen. In de Kamerbrief schrijft hij dat dit zowel voor de bewoners als de ongedocumenteerden moet zijn. “Voor de laatste doelgroep wordt door de landen inzet van een NGO beoogd.”

De Arubaanse regering zei vorig jaar namelijk dat zij geen hulp aan ongedocumenteerden geeft en die maar bij de hulporganisaties als het Rode Kruis moesten aankloppen. Het Rode Kruis van Aruba zegt dat ze voor de periode februari- april iets meer dan 10 miljoen euro hebben gekregen. Voor mei tot en met juni hebben ze nog geen aanvraag gedaan, omdat ze wachten op het plan van de Arubaanse overheid om voedselhulp dus over te nemen. De  hulporganisatie zegt dat ze nu 10.500 huishoudens helpen, ofwel 26.250 mensen.

Lees hier de Kamerbrief