Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Ruim 3,5 jaar na orkaan Irma, is er op Sint-Maarten begonnen met het ruimen van alle wrakken uit de Simpsonbay Lagoon.

De Wereldbank heeft ruim 12 miljoen euro uitgetrokken uit het herstelfonds Sint-Maarten om de Nederlandse kant van het eiland te ontdoen van de tientallen scheepswrakken.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Tim van Dijk

Er staan 109 namen en nummers op het planbord in de werfkeet, welke allemaal zijn toegekend aan een wrak boven, half of onder water. Een tijdelijk ingerichte werf op de kop van Airportroad fungeert als basis, waar alle wrakken bijeen worden gebracht door het Nederlandse bergingsbedrijf Koole uit Vijfhuizen.

Bergingspecialist Marc Rooijakkers: “We halen de scheepswrakken met beleid en zorg uit de Simpsonbay Lagoon en slepen ze naar de tijdelijke werf, daar worden ze vakkundig uit elkaar gehaald en separaat worden olie, hout, metalen, plastic, polystyreen afgevoerd voor recycling.”

Het bergingsbedrijf werkt nauw samen met de Nature Foundation om zo min mogelijk schade te maken aan het ecosysteem boven en onder water.

Sommige wrakken dateren zelfs van orkaan Louis uit 1995. Ook deze worden geruimd zodat watersport en vaar bewegingen weer veilig zijn in de nabije toekomst.

Na het ruimen van de scheepswrakken worden ook de oevers gezuiverd van Irma restanten en ander afval. Ook de bodem van de Simpsonbay Lagoon zal daar waar nodig worden gereinigd.

Of de Franse overheid gebruik zal maken van het zware materieel wat uit Nederland is overgekomen is niet bekend. Aan de Franse kant liggen ook nog eens 130 scheepswrakken, welke een grote dreiging zijn voor milieu.

Met het hele project is ruim 12 miljoen gemoeid en naar verwachting zal medio oktober het laatste wrak de Lagoon verlaten.