Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Langs de oevers van Sint-Maarten, half boven water of helemaal gezonken, wachten 83 scheepswrakken sinds orkaan Irma in 2017 op hun eigenaar om geruimd te worden. Ze vormen een gevaar voor mens en natuur.

De lekkende dieseltanks en olie reservoirs vervuilen het water en doden vissen en planten. En ook de mens loopt gevaar: op 30 juni 2019 kwamen twee minderjarige tieners om het leven toen ze in midden in de nacht op een niet verlichte jetski op een wrak klapten.

Het ruimen van de scheepswrakken laat zo lang op zich wachten vanwege langlopende procedures. Ondanks de staat van de scheepswrakken, geldt nog steeds dat ze eigendom zijn. De overheid moest daarom volgens procedure eerst de eigenaren opsporen om hen verantwoordelijk te stellen voor het verwijderen van hun eigendommen.

Toen de eigenaren zich niet meldden kon er een onteigeningsprocedure worden gestart waardoor de overheid sinds juni pas eigenaar is van alle wrakken. In samenwerking met de National Recovery Program Bureau (NRPB) en de Wereldbank kan nu worden begonnen aan de grote schoonmaak. Medio april 2021 verwacht de Sint-Maartense overheid alle wrakken te hebben verwijderd.


Reportage door Tim van Dijk