Foto: Regering van Curaçao

WILLEMSTAD – Op Curaçao wordt met extra spanning gekeken naar de dagelijkse publicatie van het aantal coronabesmettingen, nadat er sinds enkele dagen sprake is van een flinke toename. Vooral vanwege de aankomende verkiezingen.

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth zegt maandag 8 maart tijdens een persconferentie waarop hij de laatste coronacijfers bekend maakte, ‘dat niemand de democratische rechten van niemand op Curaçao wil beperken’. Uitstel van de verkiezingen is dan ook geen onderwerp op dit moment. Maar Curaçao moet er volgens hem wel alles aan doen om te voorkomen dat de verkiezingen een superspread-event worden.

“Curaçao heeft het afgelopen jaar er alles aan gedaan om het virus beperkt te houden. Als we de teugels nu laten varen en een groot aantal besmettingen krijgen bij de verkiezingen, is al ons goede werk in het afgelopen jaar voor niets geweest. Dat kan gewoon niet.”
Hij overlegt deze week dan ook met de politieke leiders van de vijftien partijen die aan de verkiezingen meedoen.

de verkiezingen zijn op 19 maart

Miljoen extra nodig

Om de gezondheidsprotocollen vanwege corona te kunnen naleven, is voor de organisatie van de parlementsverkiezingen in Curaçao een miljoen gulden (Naf) extra nodig.

Lees meer hierover: Miljoen extra nodig voor verkiezingen Curaçao vanwege corona

Ook de Curaçaose premier waarschuwt. “Indien nodig komen we met nog meer maatregelen”,  aldus Eugene Rhuggenaath, die daarbij onder meer denkt aan het invoeren van een alcoholverbod. Afgelopen maandag werd de avondklok ingesteld op 22.00 uur tot 04.30 uur, in plaats van een avondklok die om middernacht begon.

Britse variant in opkomst
Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen dagen flink gestegen. Op maandag 8 maart waren 114 actieve gevallen geregistreerd, een week eerder waren dat er nog er 64. Wekenlang lag het aantal ruim onder de honderd.
Uit testen van het RIVM blijkt bovendien dat bij driekwart van de nieuwe besmettingen het ging om de Britse variant. Juist de opkomst van deze veel besmettelijkere variant, minder dan twee weken voor de parlementsverkiezingen, maakt veel mensen dus gespannen.