Foto: Caribisch Netwerk

WILLEMSTAD – Om de gezondheidsprotocollen vanwege corona te kunnen naleven, is voor de organisatie van de parlementsverkiezingen op 19 maart in Curaçao een miljoen gulden (Naf) extra nodig.

Dat laat Pacheco Römer, voorzitter van het hoofdstembureau weten. “Toen we de begroting maakte, was er van Covid nog geen sprake. We hebben nu berekend dat we 50 procent extra budget nodig hebben vanwege de hygiënemaatregelen.” Er was 2 miljoen gulden begroot maar daar moet dus nog maximaal een miljoen bij.

Voorzitter Pacheco Römer, voorzitter hoofdstembureau Curaçao  -foto: Dulce Koopman

“We weten natuurlijk nog niet hoe het verloopt, ook niet nu met het vaccin. Het kan dus nog meevallen, maar ook tegenvallen. We hebben het niet in onze hand. Want het ging aanvankelijk goed (met coronagevallen, red.) op Curaçao. Maar nu zitten we zoals ze zeggen toch in een tweede golf.”

De ministerraad vergadert morgen over de aangepaste begroting voor de organisatie van de verkiezingen, zo laat minister Armin Konket weten. Hij bevestigt hierover een brief van het hoofdstembureau te hebben ontvangen.

Meer stembureaus

Römer legt uit dat ze ook het verkiezingsprogramma hebben aangepast om besmettingen te voorkomen.

“Het voornaamste doel is om de rijen die zich kunnen vormen straks bij de stembureaus te vermijden. We gaan daarom tien extra stemdistricten instellen zodat er straks per stembureau niet meer dan 700 tot 750 kiezers hun stem er kunnen uitbrengen. En wij dit in elf uur kunnen afhandelen.”

Ook adviseert het hoofdstembureau om de toestroom te regelen en het uit te spreiden over de dag. “We hebben hier al vorige week over gesproken met de politieke partijen en gaan 14 januari opnieuw hierover aan tafel. We willen dat zij hun aanhangers ook adviseren om dus verspreid over te dag te gaan stemmen.”

De traditie van aanhangers van deelnemende partijen is namelijk om in bepaalde stemdistricten pas in de laatste drie uur voor de stembussen sluiten, te gaan stemmen, vertelt Römer. “En dan krijg je grote ophopingen wat we dus willen voorkomen.”

Een andere traditie is het inleveren van de kieslijsten, dat gepland staat op 21 januari. “Dat gebeurt normaal met veel folklore, veel mensen, drumband, etc. Maar dit keer mag dit echt niet. Het zal dus veel soberder worden dan normaal.”

Flink minder kiezers
Het aantal verwachte kiezers van 116 duizend is een stuk lager dan bij de vorige verkiezingen. Er mogen nu 4000 minder personen een stem uitbrengen. Volgens het hoofdstembureau is die daling vooral te wijten aan emigratie.

Begin maart worden de oproepkaarten uitgestuurd. Het stemmen op 19 maart gebeurt nog steeds met potlood. Römer: “Wat Covid ons heeft geleerd, is dat we naar een ander systeem van stemmen moeten gaan kijken. In de toekomst is niet uitgesloten dat er ook online gestemd kan gaan worden.”