Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Meer dan honderd demonstranten hebben geprotesteerd op Maho Beach, Sint-Maarten, tegen de mogelijke plannen voor een dolfinarium in het hotelproject van Alegria Real Estate NV (Alegria).

Twee dagen na het protest ontzegde de minister van VROMI Egbert Doran Alegria de rechten op het water rond de hotelontwikkeling. “De beslissing is in het belang van de mensen van Sint-Maarten”, aldus de minister.

Tekst gaat verder onder de video

Door Tim van Dijk

Dolphin Defenders organiseerde het protest na de uitspraak van het Gerecht in Eerste Aanleg begin september, dat er erfpachtrechten van zestig jaar zouden moeten worden verleend voor een oppervlakte van meer dan 13.500 vierkante meter. Hierdoor zou Alegria een resort kunnen ontwikkelen, met onder andere een zeeaquarium en een golfbreker of steiger.

Protestorganisator en vertegenwoordiger van Dolphin Defenders Mercedes de Windt neemt de geruchten zeer serieus. “Meer dan twintig jaar hebben milieuorganisaties en dierenactivisten op Sint-Maarten met succes talloze ondernemers verhinderd om zeelevencentra en dolfinaria te bouwen”, zegt De Windt.

De St. Maarten Nature Foundation adviseerde de regering negatief over de voorgestelde marine ontwikkelingen. De organisatie oordeelde dat een golfbreker kan leiden tot erosie van Maho Beach. Ook zijn er zes soorten bedreigd koraal in het gebied.

Ommezwaai overheid
Op advies van de Natuurstichting en experts van het ministerie van VROMI, heeft minsister Doran, officieel de waterrechten van Alegria geweigerd. Volgens minister Doran was de eerdere beslissing van de voorzieningenrechter, die groen licht had gegeven voor de waterrechten, tijdelijk.

Doran heeft ook de secretaris-generaal van VROMI en de vorige advocaat die de regering vertegenwoordigde veroordeeld. De minister verklaart dat ze niet bevoegd waren om een overeenkomst te sluiten op basis van een tijdelijk besluit.

Louis Brown, de secretaris-generaal van VROMI, is inmiddels geschorst.

Alegria reageerde niet op herhaalde verzoeken om commentaar maar is in beroep gegaan.