Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties heeft tijdens zijn werkbezoek aan Bonaire nog geen verzoek gehad voor extra coronasteun. “Ik heb vooral gehoord van vertegenwoordigers dat ze blij zijn dat de lijnen kort zijn, dat er snel is gehandeld en dat mensen snel voorzien waren van regelingen.”

Staatssecretaris Knops over de steun aan Bonaire

Knops heeft onder andere een bezoek gebracht aan Fundashon Mariadal en de voedselbank. “Bij de voedselbank heb ik gezien wat de schaduwkanten zijn van de situatie waar we nu in zitten. Bepaalde groepen in de toeristische sector zijn vaak extra kwetsbaar. Hetzelfde geldt voor mensen die afhankelijk zijn van meerdere banen. Ik was onder de indruk van de inzet van de vrijwilligers die daar zo goed en zo kwaad als het gaat pakketten samenstellen.”

Armoede is een agendapunt waar volgens hem de Tweede Kamer los van corona, nog volop aan werkt. “Deze crisis loopt daardoor heen. De voortgang zullen we nog voor het einde van deze bestuursperiode evalueren. Dan zal er gekeken worden wat er nog nodig is.”

‘Blij met het bestuursakkoord, niet zo met de voortgang’
De voortgang van het bestuursakkoord kan volgens Knops wél sneller. Ook in het kader van behoorlijk bestuur kunnen nog stappen worden gezet. “Goed bestuur is belangrijk en een thema dat we blijven benoemen. Hierbinnen is nog heel veel te doen.”

Extra coronamaatregelen
Gezaghebber Edison Rijna maakte na het verslag door de staatssecretaris bekend extra coronamaatregelen te nemen nu het aantal actieve besmettingen opgelopen is naar vier.

Zo wordt per vrijdag de air bubble met Curaçao opgeheven wat betekent dat bezoekers van het buureiland eerst twee weken in quarantaine moeten. Reizigers vanuit Europa zijn vanaf 14 september verplicht om 72 uur van tevoren een coronatest te doen. Verder moeten onder meer horecabezoekers zich registreren; mogen op privéfeesten maximaal 25 mensen zijn en zijn sportactiviteiten voorlopig zonder publiek.

Volgens Rijna zijn er nog steeds mensen die de ernst van de situatie niet inzien. “Ook daarvoor zijn de extra maatregelen”. De scholen mogen voorlopig nog open blijven.