Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – Nu het Covid-19-virus wereldwijd mensen dwingt om binnen te blijven, neemt huiselijk geweld toe. Ook op Curaçao slaan hulporganisaties alarm en eisen actie van de overheid. Wat te doen?

“Veel vrouwen hebben tijdens deze lockdown te maken met geweld op een plek waar ze zich veilig zouden moeten voelen: in hun eigen huis.” Dat twitterde secretaris-generaal Antonió Guterres van de Verenigde Naties begin deze week. Hij roept regeringen wereldwijd op om in actie te komen.

Hulpverleners op Curaçao herkennen de situatie die de secretaris-generaal schetst. Op het eiland zien zij sinds de Covid-19 maatregelen een toename van huiselijk geweld. Daaronder bevinden zich zelfs enkele levensbedreigende gevallen.

Cijfers huiselijk geweld

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 1 op de 5 vrouwen wereldwijd te maken met fysiek of seksueel geweld, meestal gepleegd door hun partner.

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam in 2012 blijkt dat op Curaçao 39 procent van de mannen en 51 procent van de vrouwen ooit te maken heeft gehad met relationeel geweld. Van de ruim 700 geweldsdelicten, die elk jaar worden gepleegd op Curaçao, heeft bovendien iets meer dan de helft te maken met relationeel geweld.

Op Curacao trekken hulporganisaties daarom al veel langer aan de bel bij de overheid voor aandacht voor huiselijk geweld. Nu door de coronamaatregelen zien ze het aantal meldingen van huiselijk geweld toenemen.

Dat iedereen gedwongen wordt binnen te blijven is reden tot grote bezorgdheid voor de Curaçaose Stichting Tegen Kindermishandeling en de koepelorganisatie Aliansa, die bestaat uit 21 organisaties.

De omstandigheden maken dat de geweldpleger voortdurend in de buurt van zijn slachtoffer is. Dat maakt het moeilijk voor slachtoffers om hulp te vragen. Aliansa-voorzitter, Jeanne Henriquez: “Daar moeten wij een oplossing voor vinden, we willen deze personen zoveel mogelijk veilig te stellen.”

Jeanne Henriquez in telefonisch gesprek met Dulce Koopman
Download de audio hier
.

Aliansa wil twee dingen: dat de politie altijd kan worden ingelicht in geval van huiselijk geweld en tijdelijke privé opvang voor de vrouwen en hun kinderen.
Stichting Tegen Kindermishandeling zegt in deze tijd haar handen vol te hebben met het bieden van hulp. Volgens voorzitter Coraline Kooistra ‘is de situatie ernstiger dan ooit’.

Coraline Kooistra in telefonisch gesprek met Dulce Koopman
Download de audio hier
.

Vanwege de coronacrisis is de Stichting Tegen Kindermishandeling het project ‘crisisbank’ gestart. Via dit project krijgen de slachtoffers naast hulp ook voedselpakketten en ‘counseling’ aangeboden.

Kooistra is erg bezorgd over de toekomst van haar cliënten omdat het onbekend is hoe lang de onzekerheid nog duurt en de Curaçaose overheid tot nu toe geen concreet plan heeft voor deze kwetsbare groep.

Nationaal Plan Tegen Geweld

In 2018 ondertekende toenmalige Curaçaose ministers Hensley Koeiman (MAN), Quincy Girigorie (PAR), Marylin Alcalá-Wallé (PAR) en Suzy Camelia-Römer (PIN) het zogenaamd Nationaal Plan Tegen Geweld.

Met dit plan wilden de ondertekenaars geweld in de huiselijke en relationele sfeer bestrijden en in het bijzonder kinderen beschermen tegen fysiek geweld en seksueel misbruik. Hoe het nu met dit voornemen of de huidige aanpak staat is onduidelijk. De betrokken ministers reageren niet op onze vragen.