Foto: Pixabay- Punda Curaçao

WILLEMSTAD – De regering van Curaçao kondigde maandag strengere maatregelen af in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus op het eiland. Tot nu toe is er bij drie personen op het eiland corona vastgesteld. Wat gebeurt er als het aantal coronagevallen oploopt?

In totaal heeft Curaçao 300 ziekenhuisbedden, ongeveer zeven functionerende Intensive Care-bedden en 16 beademingsapparaten. Volgens Hoofd Rampenbestrijding en Risicobeheersing Lesley Fer is de rampenbestrijdingsorganisatie inmiddels geactiveerd.

“We overleggen continu met bijvoorbeeld Defensie en het Rode Kruis. Ook zijn de Emergency Support Functions klaar.” Dit laatste gaat onder meer over de zorg voor de communicatie, water- en energievoorziening en ambulances.

De rol van Defensie
Er is nog geen verzoek ingediend voor eventuele assistentie van het ministerie van Defensie. Dat bevestigt woordvoerder Canan Babayigit. Ook heeft Defensie niet de taak en capaciteit om eventueel medisch in te springen. “We hebben zelf een aantal bedden en artsen voor personeel, maar kunnen bijvoorbeeld geen honderden bedden leveren.”

Elisa Koek in gesprek met Defensiewoordvoerder Canan Babayigit

 Download audio

Babayigit legt uit dat dit een landsaangelegenheid is en extra hulp wellicht moet worden ingevlogen. “Als er een verzoek komt, zullen we zeker bijstaan zo ver we kunnen, maar echt medische assistentie is moeilijk. Daar zijn wij niet voor.”

‘Grootste risico ingedamd’
Epidemioloog Izzy Gerstenbluth acht het scenario dat bijvoorbeeld de helft van de bevolking besmet raakt, niet echt waarschijnlijk. “De grootste risicofactor, vluchten uit Europa, is daarom vrij snel ingedamd.”

Het antwoord op hoeveel zieke mensen Curaçao aan kan, blijft hij nog schuldig. “Het CMC is voorbereid en er zijn verschillende isolatiemogelijkheden. Desnoods kan een hele afdeling worden afgesloten.”

Extra bedden
Premier Eugene Rhuggenaath benadrukt dat juist door de lage capaciteit en de kleinschaligheid van Curaçao, bijna meteen is besloten het luchtruim te sluiten voor Europese vluchten.

Hij zegt dat ook gekeken wordt naar extra capaciteit. “Zoals bijvoorbeeld extra plekken in het oude ziekenhuis, het Sint Elisabeth Hospital. De vraag is dan alleen of we ook genoeg man hebben om bijvoorbeeld beademingsapparaten te bedienen.”

Laatste maatregelen op Curaçao

Maandag kondigde de Curaçaose regering nieuwe maatregelen af. Alle vluchten uit alle landen worden gestaakt met uitzondering van ingezetenen met een retourticket. Vracht via land en zee gaan wel gewoon door.

De enigen die nog het eiland af mogen zijn mensen die niet op het eiland wonen en terug naar hun thuisland willen. Iedereen die terugkomt naar het eiland uit het buitenland moet uit voorzorg verplicht thuis in quarantaine.

Verder zijn alle publieke evenementen, zowel sociaal, sport en religieus per direct gecanceld. De horeca is alleen open voor take outs, als dit niet mogelijk is dan moeten ze sluiten. Meer informatie wordt hier later over gegeven.

Verder vraagt de minister-president of iedereen rekening wil houden met social distancing: minimaal 2 meter afstand van elkaar. Dit geldt ook bij het pompstation, de supermarkt en andere plekken waar mensen samenkomen.

De premier benadrukt zo veel mogelijk alleen voor noodzakelijke zaken de deur uit te gaan en zoveel mogelijk vanuit huis te werken.