Foto: Jacqueline Hooftman

PHILIPSBURG/ORANJESTAD – Sint-Maarten en Aruba voelen al de effecten van de angst voor het coronavirus. Hotels krijgen minder boekingen en ook winkels, casino’s en restaurants melden dat het stiller is. Dat is vooral niet goed nieuws voor de economieën die bijna geheel op toerisme draaien.

Tekst gaat verder onder de video

Reportage door: Tim van Dijk

Dus tot nu toe heeft officieel alleen het eiland Sint-Maarten echte gevallen, hoewel niet in het Nederlandse deel. De regering van de Nederlandse kant is strenger geworden met toelaten van mensen: wie de afgelopen twee weken in China, Hong Kong, Iran, Italië, Zuid-Korea of Singapore is geweest, mag het land niet binnen.

Noodplan
Op Aruba heeft de regering de situatie opgeschaald naar crisisniveau hoewel er nog geen gevallen zijn. Er zijn geen restricties zoals in Sint-Maarten, maar mensen uit risicogebieden worden wel extra gescreend bij binnenkomst.

Voor het toerisme, de enige economische pijler van het eiland, is er al een noodplan klaar, aldus de verantwoordelijke minister Dangui Oduber. Toeristenorganisatie ATA heeft een noodfonds voor dit soort calamiteiten, zegt hij bovendien. Wat het plan inhoudt en hoeveel geld er beschikbaar is, is niet bekend.