Foto: Sint-Maartenaar levert voedselpakket af - Foto door: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – “In deze periode is er veel aandacht voor bedrijven, maar heb ook oog voor de mensen die al moeite hadden om rond te komen zoals ouderen. Die worden vaak vergeten.” Dat zegt Ombudsman Sint-Maarten over de impact van de coronacrisis op het eiland.

Door de wereldwijde coronacrisis is ook Sint-Maarten genoodzaakt om alle toeristische bezoeken te weren. Een zware maatregel voor de eilanden die economisch vooral afhankelijk zijn van toerisme. Het aantal mensen dat hierdoor nu zonder inkomen zit loopt op.

16 besmettingen en 1 dode

Het aantal COVID-19 besmettingen op Sint-Maarten bleek dinsdag verdrievoudigd. Dinsdag bevestigde de overheid 16 besmettingen en het overlijden van een persoon in thuisisolatie waarvan vermoed wordt dat hij het coronavirus had.

Aan de Franse kant, Saint-Martin, zijn er inmiddels twee mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Voor de coronacrisis al diepe armoede
Ombudsvrouw Gwendolien Mossel sloeg voor de uitbraak van de pandemie al alarm over schrijnende situaties waarin veel Sint-Maartenaren nog steeds leven na orkaan Irma van 2017. “Nu komt daar ook nog een extra groep bij van werkers die ontslagen worden”, vertelt ze. Ook noemt ze heel specifiek ongedocumenteerde inwoners als aandachtspunt.

“Sommigen zijn verzekerd, maar als ze ontslagen worden – veel hotels en toeristische bedrijven zijn nu gesloten – dan wordt dat een groter probleem”, stelt Mossel.

Orkaanseizoen ook in aantocht
Het lijkt er volgens de ombudsvrouw bovendien niet op dat het toerisme snel weer zal aantrekken. En dan is er nog het orkaanseizoen: “over twee maanden start het orkaanseizoen weer, daar moeten we ons ook op voorbereiden.”

Na orkaan Irma werd er veel geplunderd. Mossel: “Een pandemie kan ook plunderen met zich meebrengen; de eerste overval is al gepleegd waarbij mensen eten wilden stelen. Vooral in Philipsburg, waar nu bijna alles dicht is en geen toeristen komen is toezicht heel belangrijk.”

Gebrek aan gegevens
Hoeveel mensen op Sint-Maarten precies in armoede leven is onduidelijk omdat er geen officiële armoedegrens is vastgesteld. Het laatste jaaroverzicht van het Department of Statistics dateert uit 2017. Daarin is te lezen dat 59 procent van de Sint-Maartense huishoudens minder dan 4.000 Antilliaanse gulden per maand binnenkrijgt, dat is ongeveer 2.000 euro per maand.

“In de praktijk leven veel mensen in armoede”, vertelt Mossel. “Ouderen krijgen bijvoorbeeld maar een mager AOV-pensioentje van 400 tot ongeveer 1200 Antilliaanse gulden per maand (ongeveer 200 tot 600 euro per maand).

Het Rode Kruis gaf volgens Mossel na orkaan Irma aan dat het moeilijk was om hulp op te starten omdat er geen gegevens waren over wie wel of niet hulp nodig had.

“We hebben de overheid geadviseerd om een database aan te leggen. Een begin is wel gemaakt door de afdeling Community Development van het ministerie van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid (VSA) , zij registreren de ouderen zodat ze straks voedselpakketten kunnen uitdelen. Maar een duidelijk overzicht is er nog niet.”

Overheid werkt aan steunpakket
De overheid van Sint-Maarten werkt aan steunpakket voor mensen die door de coronacrisis hun baan dreigen te verliezen. In het voorstel wordt onder meer gesproken over compensatie van loon en inkomen, en voedselbonnen.

De Ombudsman van Sint-Maarten kan nog geen reactie geven op de steun: “Het is nog te vroeg om wat over te zeggen, de overheid heeft nog geen definitieve beslissing genomen.” De ontwikkelingen zal ze wel blijven monitoren.