Foto: Tim van Dijk

ORANJESTAD – De vertrekkende regeringscommissaris Mike Franco denkt dat de ‘gemiddelde Statiaan’ tevreden is met de geboekte vooruitgang in twee jaar, nadat hij van Nederland orde moest gaan scheppen op het eiland. Op straat zijn er echter andere geluiden te horen.

Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk

Het merendeel van het eiland is niet tevreden over de transparantie van de vertrekkende interim-regeringsmanager.

“We worden teveel in het ongewisse gelaten en we weten bij god niet wat er zich afspeelt binnen de muren van het gemeentehuis”, zegt voormalig gezaghebber Gerald Berkel. Hij zegt wel veel te zien gebeuren op het eiland maar zich dus stoort aan de geringe informatie die ze krijgen.

De opvolger van Franco is Marnix van Rij die samen met plaatsvervanger Alida Francis nu de kar moet gaan trekken.

Foto: John Samson

Nederland neemt bestuur Sint-Eustatius over

Vriendjespolitiek, bedreigingen, machtswellust, discriminatie, intimidatie en willekeur. Na een vernietigend rapport over het lokale bestuur, besloot Nederland in 2018 het bestuur van Sint-Eustatius over te nemen. Tot woede van Statiaanse bestuurders. Een groep Statiaanse polici heeft ook een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat aangespannen, maar die is onlangs afgewezen door de rechter.