Foto: Leoni Schenk

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG – Loterijbaas Robbie dos Santos is maandagochtend op Sint-Maarten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels in 2013. Dos Santos heeft in 2014 al kort vastgezeten hiervoor en is altijd als verdachte aangemerkt gebleven.

Dit bevestigt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Guillano Schoop. Dos Santos is een verdachte in de zaak Maximus, het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van de politieke moord op Wiels. De halfbroer van Dos Santos, oud-minister George Jamaloodin, heeft in augustus 28 jaar gevangenisstraf gekregen voor het geven van de opdracht en het betalen van de moord. Dos Santos wordt door het OM gezien als (één van de) geldschieters.

Jaren van onderzoek
Dos Santos is de eigenaar van loterijketen Robbie’s Lottery, het grootste gokbedrijf van het eiland. Schoop zegt dat het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Dos Santos nu genoeg bewijs heeft opgeleverd om de loterijbaas aan te houden. In 2014 zat Dos Santos vier dagen vast. Nu zit de loterijbaas acht dagen vast en wordt dan voorgeleid aan de rechter-commissaris, die moet beslissen of het voorarrest verlengd wordt. Dos Santos wordt op korte termijn overgebracht naar Curaçao.

Robbie dos Santos. Foto: Antilliaans Dagblad/Jeu Olimpio

Helmin Wiels was de oprichter en leider van de partij Pueblo Soberano (Soeverein Volk) en pleitte voor een onafhankelijk Curaçao. Ook wilde hij de corruptie op het eiland aanpakken.

Wiels verdacht Dos Santos van illegale gokpraktijken en had vlak voor zijn dood beloofd een dossier hierover openbaar te maken. Het OM ziet dit als motief voor de moord. Jamaloodin en Dos Santos hebben altijd betrokkenheid bij de moord ontkend.

Veroordeling huurmoordenaar en moordmakelaar
Huurmoordenaar Elvis ‘Monster’ Kuwas kreeg in augustus 2014 een levenslange gevangenisstraf voor drie moorden, waaronder de moord op Wiels. In 2017 kreeg Burney ‘Nini’ Fonseca, de bemiddelaar tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de liquidatie, 25 jaar gevangenisstraf.

Het lichaam van Helmin Wiels is afgedekt met een blauw zeil op het strand van Marie Pampoen. Foto: Leoni Schenk

5 mei 2013: Curaçao is in shock

Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels is doodgeschoten en ligt op het strand van Marie Pompoen. Het duurt niet lang totdat een enorme menigte zich verzameld. “Toen ik een auto met piepende banden hoorde wegrijden, wist ik dat het foute boel was. Wiels lag doodstil, met zijn armen boven zijn hoofd. Alsof hij lag te slapen”, vertelt een ooggetuige aan Caribisch Netwerk