Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Een medewerker van de natuurbehoud Stichting Uniek wordt tijdens haar werk aangereden in de bedrijfswagen. De veroorzaker blijkt niet verzekerd, heeft geen rijbewijs en geen inkomen. De auto is flink beschadigd en de kosten lopen op. Op Curaçao betekent dat je dan grotendeels zelf de garagekosten moet betalen.

“Want”, zegt Theo van der Giessen, directeur van de stichting, “van een kale kip kun je niet plukken.” De stichting zit met de handen in het haar. Op Facebook doen ze een oproep voor donaties om de kosten te kunnen betalen. Theo en verzekeringsbedrijf Ennia vinden dat de politie te weinig doet om onverzekerd rijden te voorkomen.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Het verhaal van Stichting Uniek staat niet op zichzelf. “Nu mensen minder te besteden hebben door de economische crisis en hoge werkeloosheid, kan het voorkomen dat mensen moeten kiezen tussen een verzekering of brood op de plank”, vertelt Faisel Brons, Schade-Expert van verzekeringsmaatschappij Ennia. “Het is niets nieuws maar het aantal neemt wel toe.”

Volgens Forensys gebeuren er elke dag gemiddeld 36 ongelukken op Curaçao. Jaarlijks komt dat neer op 1256 aanrijdingen waarbij er sprake is van een aanrijding met een automobilist zonder verzekering. In dat geval draait de automobilist die wel een verzekering heeft, toch op voor de eigen kosten van de aanrijding, mits niet in het bezit van een Casco-plus of Allriskverzekering.

‘De kosten kunnen de stichting de nek omdraaien’
– Directeur Theo van der Giessen

Volgens Van der Giessen aardig in de kosten lopen: “De schade, puur aan de auto gaat ons al zo’n 15.000 gulden kosten. Zulke hoge kosten kunnen de nek van de stichting omdraaien”. Hij ergert zich eraan dat de jongen er met een boete vanaf is gekomen “Morgen stapt hij waarschijnlijk gewoon weer in een andere auto.”

De Landsverordening Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen schrijft voor dat iedereen die met een motorvoertuig de weg op gaat een verzekering heeft. De straf hier op is een boete, die betaald wordt aan het OM. Dit bedrag komt niet bij de andere partij terecht als er sprake is van een ongeluk.

Boete en detentie
Volgens Ivo Out, officier van Justitie belast met de portefeuille verkeer, is het beleid in dit soort gevallen het uitschrijven van een boete en recidivebeleid. Out: “Als zo’n persoon vaker dan één keer een aanrijding veroorzaakt terwijl hij niet verzekerd is, dan is de strafeis detentie.”

Foto: Kim Hendriksen

Lees meer over verkeer op Curaçao

Rijden met alcohol op wordt al jaren gedoogd op Curaçao. Dat kan ook niet anders: er zitten gaten in de wet en de apparatuur om vast te stellen hoeveel iemand gedronken heeft ontbreekt. Lees hoe dat zit.

Slechte wegmarkeringen
Als je op Curaçao rondrijdt kan het je niet ontgaan dat op de meeste wegen geen, of slecht zichtbare, wegmarkeringen staan. Dat zorgt voor onveilige situaties. Lees meer hier.

Zeer verouderde verkeersregels
Het theorieboek rijles Curaçao is nog steeds gebaseerd op verkeersregels 1935. Lees dat hier.