Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Als je op Curaçao rondrijdt kan het je niet ontgaan dat op de meeste wegen geen, of slecht zichtbare, wegmarkeringen staan. In augustus 2018 zijn deze markeringen op verschillende wegen opnieuw aangebracht. Negen maanden later is er weinig meer te zien van die strepen. Hoe komt dat?

Volgens Melvin Cijntje, lid van SCA ‘Denktank Verkeer’, blijft de verf niet goed zitten op het asfalt van de wegen op het eiland. Op Curaçao worden wegmarkeringen aangebracht volgens Europese verkeersovereenkomsten en dat lijkt niet goed te werken.

Tekst gaat verder na de video


Door Kim Hendriksen

De richtlijnen schrijven voor wanneer er bijvoorbeeld doorgetrokken witte strepen of onderbroken gele strepen op de weg moeten worden aangebracht. Maar ook welke verf hiervoor wordt gebruikt. In Europa wordt ‘2-componentenverf’ of ‘thermoplast’ gebruikt. Deze verf blijft in Europa gemiddeld zo’n 4 of 5 jaar zitten.

Op Curaçao ligt er ander asfalt, waardoor de verf zwart wordt. “De verf is van goede kwaliteit, maar werkt hier niet goed vanwege de asfaltkwaliteit en het warme klimaat. Er is een tijd een discussie geweest welke verf we hier het beste kunnen aanbrengen. Hierbij wordt de laatste tijd niet meer alleen gekeken naar verf, maar ook naar andere mogelijkheden, zoals ‘Dots’, die lijken op punaises en ‘Cateyes’, oftewel reflectoren, die gaan gemiddeld zo’n 3 of 4 jaar mee. Het is een kwestie van aanpassen”, aldus Cijntje.

Vrijspraak door ontbreken wegmarkering
Het ontbreken van de belijning kan gevaarlijke situaties veroorzaken, zeker voor mensen die niet bekend zijn met de verkeerssituatie, zoals bijvoorbeeld toeristen. Autobestuurders die wel bekend zijn met de verkeerssituatie, maar die kunnen aantonen dat de wegbelijningen niet (duidelijk) zichtbaar zijn, kunnen een boete ontlopen bij de rechter. “Deze maand is er een automobilist vrijgesproken nadat hij kon aantonen dat de strepen op een gedeelte van de weg naar Westpunt niet zichtbaar zijn”, vertelt Ivo Out, Officier van Justitie, belast met de portefeuille Verkeer.

“De man was aangehouden toen hij auto’s aan het inhalen was op een stuk weg waar dit verboden is, en een doorgetrokken streep hoort te liggen. Hij kon doormiddel van foto’s aantonen dat de strepen niet zichtbaar zijn. De rechter heeft de man in het gelijk gesteld, en hem vrijgesproken”, vertelt Out.

Tekeningen liggen klaar
Niet alleen het vervagen van de verf is de reden dat veel belijningen ontbreken. Het is inmiddels alweer een half jaar geleden dat een van de hoofdwegen op Curaçao, de Caracasbaaiweg opnieuw geasfalteerd is. De wegbelijning is tot op heden nog niet aangebracht. Ditzelfde geldt voor een andere drukke weg, de Santa Rosaweg. Cijntje: “Ze hebben de Caracasbaaiweg en Santa Rosaweg opnieuw geasfalteerd. Er zal een combinatie worden aangebracht van belijning met verf en cateyes, de tekeningen liggen al klaar maar er wordt gewacht op financiering”.

Geen geld voor verf
Volgens Zita Jesus-Leito, minister van Verkeer, Veiligheid & Ruimtelijke Planning (VVRP) is de reden dat op de Caracasbaaiweg en de Santa Rosaweg nog geen strepen zijn aangebracht puur financieel. “Sinds de uitgavenstop hebben wij geen financiële middelen om nieuwe producten aan te schaffen. Dit betekent dat wij geen mogelijkheid hebben om nieuwe potten verf aan te schaffen. Hierdoor laat het opnieuw aanbrengen van wegbelijning op dit moment ook op zich wachten. We hopen dat de overheid snel weer de financiële middelen krijgt om onder andere dit probleem aan te pakken.”