Foto: St.Maarten News

PHILIPSBURG – Het parlementslid Rolando Brison (Verenigde St. Maarten partij) heeft een voorstel voor een parlementaire enquête – een unicum voor politiek Sint-Maarten – naar het eigendom van Mullet Bay ingediend. De enquête gaat 32 weken in beslag nemen en kost 519.200 gulden (ruim 256.000 euro).

Het terrein was de locatie van Mullet Bay Resort, eens de grootste particuliere werkgever in Sint-Maarten met 1800 werknemers. Orkaan Luis verwoestte het resort in 1995 en het is nooit herbouwd. In 2011 werd het resort met de grond gelijk gemaakt.

Omstreden zakenman Ansary
De huidige eigenaar is Sun Resorts Ltd., een bedrijf van de 93-jarige Iraans-Amerikaanse zakenman Hushang Ansary. De zakenman heeft het in de boeken van verzekeringsmaatschappij Ennia staan voor een waarde van 771 miljoen gulden (381 miljoen euro).

Volgens de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten is de werkelijke waarde slechts 89 miljoen gulden (44 miljoen euro). Het Openbaar Ministerie legde in 2018 conservatoir beslag op dertien Ansary-bedrijven, waaronder Sun Resorts.

Ennia deed afstand van alle aantijgingen.

Belangenverstrengeling

Ennia kocht het vervallen Mullet Bay resort van de investeringsmaatschappij van Ansary. Die investeringsmaatschappij had het resort gekocht van een ander bedrijf van Ansary, mét een lening van Ennia. Dat staat in een geheim rapport van de Nederlandsche Bank over Ennia uit juni 2015, dat in 2016 openbaar werd gemaakt door het Financieele Dagblad (FD). Lees meer over het rapport hier.

De enquête is bedoeld om te onderzoeken hoever de eigendomsrechten van Sun Resorts strekken. Het bedrijf claimt eigendom van de Mullet Bay Vijver, het strand en een deel van de oceaan, terwijl dit volgens de wet niet mogelijk is. De enquête moet ook vaststellen of Sint-Maarten het gebied in eigendom kan verkrijgen door koop of onteigening.

‘Teruggeven aan het volk’
Brison wordt als de initiator voorzitter van de enquêtecommissie, die verder bestaat uit leden van alle fracties in het parlement en een lid van het presidium. Het parlementslid vertrouwt erop dat zijn voorstel een meerderheid krijgt, al is nog niet bekend wanneer het debat hierover gaat plaatsvinden. De bedoeling is om Mullet Bay ‘terug te geven aan de bevolking’, aldus Brison.