Foto: John Samson

DEN HAAG – De Rijksministerraad heeft besloten om de Curaçaose regering alsnog een zogeheten ‘aanwijzing’ te geven. Daarmee kan Den Haag premier Eugene Rhuggenaath dwingen om te gaan bezuinigen.

Den Haag volgt daarmee alsnog het advies dat in april werd gegeven door het College financieel toezicht (Cft). Curaçao worstelt al jaren om de begroting op orde te krijgen. De economie van het eiland zit in een dip, mede door de gevolgen van de Venezuela-crisis.

Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) over de aanwijzing

Download audio

Om het eiland uit de financiële en economische crisis te helpen, heeft Nederland met Curaçao een plan getrokken. Het doel is ook om de economie te stimuleren. Door alléén een aanwijzing te geven “los je de problemen niet op”, stelt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties).

Wat betekent dit voor de Curaçaoënaar?
Behalve de economie stimuleren en het op orde krijgen van de overheidsfinanciën, gaat de Curaçaoënaar vooral betere dienstverlening merken bij de verschillende overheidsinstanties, zegt gevolmachtigde minister Anthony Begina. “Als het goed is, moet de Curaçaoënaar binnen nu en twee jaar merken dat er echt iets gebeurd is.”

Regeringsvertegenwoordiger Anthony Begina van Curaçao over het akkoord wat er met Nederland is getekend

Download audio

Er komt ook hulp om te zorgen dat er meer geld in de overheidskas komt. “Nederland gaat helpen bij het tot stand brengen van een vastgoedbedrijf, waarbij we onze tegoeden in gronden en vastgoed goed kunnen administreren”, aldus Begina.

Ook wordt er gekeken naar de sociale zekerheid, zorg, onderwijs en arbeidsmarkt. Dat laatste is hard nodig, omdat de werkloosheid op het eiland in een rap tempo oploopt. De werkloosheid lag in 2018 nog op 13,4 procent en is dit jaar opgelopen tot 21,2 procent.

Staatssecretaris Knops over de economische situatie op Curaçao

Download audio

Vertrouwen of wantrouwen?
Staatssecretaris Knops ontkent met klem dat het eiland uit wantrouwen alsnog een de aanwijzing heeft gekregen, ondanks het akkoord met Nederland.

Net als premier Mark Rutte, spreekt staatssecretaris Knops over “een buitengewoon goede relatie met de regering van Curaçao” en ‘vertrouwen’ in de regering-Rhuggenaath. “Tegelijkertijd hebben we de Rijkswet Financieel toezicht en wij hebben de wet te hanteren”, aldus Knops.

Curaçao stapt naar de rechter
De regering van Curaçao vindt het onterecht dat er een aanwijzing is gevallen, omdat de economische crisis in buurland Venezuela ook een financiële impact heeft op het eiland.

Volgens Begina gaat het eiland daarom een procedure starten tegen het besluit. Dat kan via een zogeheten ‘Kroonberoep’ bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in het Koninkrijk.