Minister Plasterk (l) en Minister President Gumbs - archieffoto: Today / Hilbert Haar

Minister Plasterk (l) en minister-president Gumbs – archieffoto: Today / Hilbert Haar

DEN HAAG – De Rijksministerraad wil dat er zo snel mogelijk een onafhankelijke commissie wordt ingesteld die onderzoek doet naar de integriteit van bestuurders op Sint Maarten. De regering van Sint Maarten krijgt een derde aanwijzing van de Rijksministerraad, als ze niet meewerkt.

Minister Plasterk vindt dat de regering van Sint Maarten onvoldoende bereidheid, mankracht en geld heeft om de problematiek aan te pakken. “Tot nu toe is het zelfreinigend vermogen van een kleine gemeenschap als Sint Maarten niet voldoende gebleken om deze problematiek in de kern aan te pakken”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Commissie
Plasterk hoopt dat de regering van Marcel Gumbs instemt met de commissie. Doen ze dat niet, dan wordt die opgelegd met een aanwijzing. De in te stellen commissie zou haar bevindingen aan het Openbaar Ministerie kunnen doorgeven, mocht er sprake zijn van strafbare feiten.

Deadline
De regering van Sint Maarten krijgt de voorgenomen maatregel voorgelegd in een conceptplan en kan erop reageren. Op 6 maart neemt de Rijksministerraad een besluit over de maatregel.

Systematisch
Eerder bracht een onderzoekscommissie van de gouverneur de misstanden in kaart. Corruptie, machtsmisbruik en belangenverstrengeling zijn systematisch, concludeert het rapport. Plasterk noemt de situatie op het eiland ‘onacceptabel’.

Het Sint Maartenhuis in Den Haag was niet bereikbaar voor commentaar.

Door Pieter Hofmann