Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Minister van Justitie Cornelius Weever wil het gebrek aan rehabilitatie in de Pointe Blanche gevangenis op Sint-Maarten oplossen door gevangenen de orkaanschade te laten repareren. Dat heeft de minister gezegd aan het eind van het Justitieel Vierpartijenoverleg op woensdag.

Minister Weever over rehabilitatieprogramma’s en containercellen (Engels gesproken)

De Weever: “We werken met de National Institute for Professional Advancement aan een programma waarbij gevangen dakwerk, loodgieterswerk, elektra en metselen leren.” Het is de bedoeling dat gevangenen drie delen van de gevangenis gaan repareren die beschadigd raakten tijdens de orkaan in 2017. Andere rehabilitatieprogramma’s zoals een cursus Engels en General Educational Development (GED) zijn al gestart.

Foto: Tim van Dijk


In Sint-Maarten staat het gebrek aan voldoende cellen en rehabilitatie al langer op de agenda. De politiecellen staan zelfs onder toezicht van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Lees meer daarover:

Gevangeniswezen op Sint-Maarten: ‘hier worden dagelijks mensenrechten geschonden.’

De gevangenis, social services en de Foundation Judicial Institutes (SJIB) hebben een overeenkomst gesloten om ex-gedetineerden medische, financiële ondersteuning en rechtsbijstand te bieden.

Voor het capaciteitsprobleem verwijst De Weever verder naar de containercellen die als tijdelijke oplossing overkomen uit Bonaire. “Die zullen aan de gevangenisstructuur vastgemaakt worden om capaciteit te vergroten.”

Van links naar rechts: Ministers Grappenhaus (NL), Weever (Sint-Maarten), Bikker (Aruba en Girigorie (Curaçao)

The United Nations Office for Project Services is ingeschakeld om het gevangenissysteem op Sint-Maarten te evalueren. Sint-Maarten wacht nog op bevestiging van UNOPS wanneer ze daarmee starten.

Justitieel Vierpartijenoverleg
Tijdens het Justitieel Vierpartijenoverleg op 9 en 10 juli spraken de ministers van Justitie van Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en Nederland met elkaar. Volgens minister Bikker uit Aruba hebben Sint-Maarten, Aruba en Curaçao te maken met vergelijkbare uitdagingen op het gebied van budget voor het verbeteren van het gevangeniswezen.