Foto: Natasja Gibbs

DEN HAAG – Bescherming, stimulering en zichtbaarheid in het Nederlands koninkrijk. Dat is wat de Friezen woensdag met een petitie voor hun moederstaal eisen van de Nederlandse regering. Daarin worden zij gesteund door stichting Splika, die hetzelfde wil voor het Papiaments en van de actie van de Friezen wil leren.

Maar terwijl de Friezen in grote getallen zijn komen opdraven voor een manifestatie op het Binnenhof, zijn de Caribische Nederlanders op één hand te tellen. Leeft het belang van Papiaments wel?

Door Natasja Gibbs

Volgens Shirley Elvilia, secretaris van stichting Splika, wel maar is het moeilijk om de groep bij elkaar te krijgen. “We hebben er echt van alles aan gedaan, van appjes, mails, belletjes, maar ja het is ook een werkdag.” Ze hoopt dat de actie van de Friezen ‘inspireert’.

“Papiaments hoort bij onze identiteit en een goede beheersing daarvan biedt onze kinderen ook meer mogelijkheden om zich te uiten en te ontwikkelen.”

Zorgen over Papiaments

Het gaat niet goed met het Papiaments in het Nederlands Koninkrijk: steeds meer Caribische kinderen groeien op zonder de taal te leren. Daarbij komt dat Papiaments sinds 2010 geen verplicht examenvak meer is in de bijzondere gemeente Bonaire. Lees hier meer.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken legde woensdag verschillende vragen voor aan verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

De commissie wil weten of de positie van het Fries in het onderwijs en de rechtspraak, en de zichtbaarheid van het Fries wel voldoende worden gewaarborgd met de nieuwe Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuur (BFTK). Echte harde toezeggingen kon de minister alleen niet doen, ‘omdat ze voor veel besluiten ook afhankelijk is van collega’s van andere ministeries’.

Door Natasja Gibbs

Ondanks het feit dat het woensdag over de Friese taal ging, bleef de kleine groep Caribische Nederlanders niet onopgemerkt bij commissievoorzitter Harry van der Molen (CDA).

“Ik zie dat er op de publieke tribune ook vertegenwoordigers zitten die zich hard maken voor het Papiaments op onder andere de Antilliaanse scholen. Maar dat dat niet aan de orde is gekomen. Maar dat wil niet zeggen dat de commissie daar geen aandacht voor heeft. We gaan ervoor zorgen dat we daar een ander moment voor kunnen vinden.”

Podcast Koninkrijkskwesties

.

Steeds meer kinderen van Antilliaanse Nederlanders groeien op zonder het Papiaments thuis te leren. Hoe kwalijk is dit? Natasja Gibbs bespreekt dit in de eerste podcast van Koninkrijkskwesties. Dat doet ze met de kersverse vader en rapper Julmar Simons (Adje), publicist Xaviera Ringeling en psychologiestudent Ghisainy Lourens. De aflevering download en beluister je hier.