Foto: Wikipedia

ORANJESTAD – Signalen dat er militaire plannen van Venezuela tegen de Nederlands-Caribische eilanden klaarliggen, zijn er niet. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok tijdens zijn bezoek aan Aruba.

Tekst gaat verder onder de video
Door Sharina Henriquez

Defensie staat natuurlijk paraat, zegt de minister die de situatie na de couppoging van interim-president Juan Guaidó wel ‘zorgelijk’ noemt. Maar extra zorgen voor de veiligheid van de ABC-eilanden heeft hij niet. Ook niet na mediaberichten deze week dat de eilanden binnen bereik zijn van Venezolaanse luchtafweersystemen.

“Nederland heeft ook luchtafweer en die kan gelukkig ook heel erg ver schieten. Dus dat is op zich voor mij geen zorgelijk signaal.”

Als verantwoordelijke voor buitenlandse zaken van heel het Koninkrijk, onderhandelde Blok vorig jaar succesvol met Venezuela over het opheffen van de grensblokkade met de eilanden. Dit keer (sinds februari is de grens dicht) is dat niet nodig, zegt de minister, omdat de Arubaanse regering dat aangeeft.

Het eiland heeft inmiddels andere leveranciers van levensmiddelen zoals groente en fruit. Tijdens de eerste Venezolaanse blokkade was daaraan namelijk een groot tekort.