Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Premier Eugene Rhuggenaath blijft vasthouden aan het binnenhalen van een nieuwe partner voor de raffinaderij Isla vóór het contract met de Venezolaanse leaser PdVSA afloopt. “Verschillende bedrijven zijn geïnteresseerd om de raffinaderij over te nemen”, aldus Rhuggenaath dinsdag.

Ook al loopt het contract tot eind 2019, er is voor de werknemers maar salaris gegarandeerd tot juli. Op de vraag of er een plan B is, zegt de premier dat er plannen worden gemaakt voor alle mogelijke scenario’s. Wat het plan B dan is als de raffinaderij sluit, liet Rhuggenaath achterwege.

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

De afgelopen tijd is er veel onzekerheid rondom het voortbestaan van de raffinaderij wanneer de overeenkomst met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA afloopt. De banen van honderden werknemers die direct en indirect betrokken zijn bij de Isla staan op de tocht.

Rhuggenaath: “Van de 60+ bedrijven die we hebben aangeschreven hebben negen bedrijven al een non-disclosure agreement getekend. We verwachten dan ook dat er meerdere partijen geïnteresseerd zullen zijn om de raffinaderij over te nemen”.

Twee serieuze bidders de revue gepasseerd
Al enige tijd wordt er door een onderhandelingsteam gezocht naar een nieuwe strategische partner voor de raffinaderij. Er waren al eerder twee serieuze kandidaten waaronder ‘prefered’ bidder Motiva Enterprises uit de Verenigde Staten. Begin dit jaar werd bekend dat deze partij op het laatste moment heeft afgezegd vanwege vermeende corruptiepraktijken binnen de directie van Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar van de raffinaderij.

Er zijn verschillende gesprekken gevoerd waaronder in Amerika en Europa. De delegatie is net terug van een gesprek in Londen, “Die gesprekken zijn goed gegaan. We verwachten tenminste dat een of twee partijen de komende tijd naar Curaçao zullen komen voor een bezoek aan de raffinaderij”, aldus de premier.

Foto: Caribisch Netwerk

Einde tijdperk raffinaderij Isla op Curaçao nabij?

2019 is een onzeker jaar voor Curaçao en de olieraffinaderij Isla. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat betekent het voor het eiland? Lees dat hier.