Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Lange rijen voor de pompstations in Curaçao dinsdag, nadat maandagavond duidelijk werd dat de onderhandelingen tussen Refineria di Kòrsou (RdK) en Motiva Enterprises uit de Verenigde Staten per direct zijn beëindigd. Motiva was de voorkeurskandidaat die de exploitatie van de raffinaderij Isla eind dit jaar van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA zou kunnen overnemen

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

Er ontstaat een run op benzine en diesel bij de pompstations, uit angst dat de werknemers de distributie van benzine naar de pompstations zullen saboteren. De gemoederen lopen namelijk hoog op tijdens de spoedvergadering dinsdagmiddag, belegd in het gebouw van Isla-vakbond PWFC. Minister-president Eugene Rhuggenaath is aanwezig om vragen te beantwoorden over de toekomst van de raffinaderij, maar loopt tijdens de discussie opeens weg. Tot grote onvrede van de stakers.

Premier Eugene Rhuggenaath erfde twee jaar geleden het ‘pijndossier’ Isla, lees hier een interview met de premier over de raffinaderij.

Het contract met PdVSA loopt eind van dit jaar af. Begin vorig jaar werd bekend dat de contracten met Guangdong Zhenrong Energy (GZE), de Chinese onderneming die de raffinaderij Isla wilde moderniseren en exploiteren, waren vernietigd. Maandag heeft overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar van raffinaderij Isla, laten weten dat de onderhandelingen met de ‘preferred bidder’ Motiva zijn gestaakt. Met nog maar elf maanden om een uitbater te vinden, groeit de onrust onder werknemers.

“We hebben de premier een aantal vragen gesteld vanuit de vakbond. Twee belangrijke vragen waar we antwoord op willen. We denken dat Clift Christaan, [voorzitter van het multidisciplinaire projectteam dat belast is met de modernisering van de raffinaderij red.], de boodschap niet goed naar buiten brengt om verder te kunnen gaan en de vraag blijft hoe de toekomst van de Raffinaderij eruit gaat zien”, zegt PWFC-vakbondsleider Angelo Meyer.

Geen ruwe olie, geen werk, geen salaris
“Na april zitten we nog steeds met het probleem dat er geen ruwe olie is om te verwerken waardoor onze salarissen niet betaald kunnen worden. We zitten nu met een naar gevoel en dat raakt niet alleen ons maar ook onze familie en iedereen op Curaçao die indirect afhankelijk is van de Raffinaderij. We zijn allemaal heel erg bezorgd”, vertelt een geëmotioneerde medewerker.

Een Venezolaanse vakbondsleider gaf vorige maand al aan dat er geen ruwe olie meer de kant van Curaçao opkomt, lees hier meer.

Een andere medewerker vertelt: “Het is onbeschoft dat hij op zo’n cruciaal moment zomaar de zaal verlaat. Het overschaduwt het doel van de vergadering. Ik denk dat het niet hierbij gaat blijven. Wij, de werknemers en ook de vakbond, hebben vaker zorgen geuit over de manier van doen en de werkwijze van de heer Christiaan bijvoorbeeld dat er geen deelname of vertegenwoordiger van de vakbond aanwezig is in het traject. Meneer Rhuggenaath heeft er moeite mee dat wij onze zorgen uiten over het doen en laten van de heer Christiaan. Het is geen geheim dat de premier een goede vriend en collega is van de heer Christiaan. Er is niet voor niks onrust en wantrouwen.”

Een groep boze medewerkers is na de vergadering naar overheidsgebouw ‘Forti’ in Willemstad gegaan, om het antwoord op de twee vragen te eisen, maar ze kregen de premier niet meer te spreken. Het is onduidelijk of de werknemers morgen gaan staken, maar waren op dinsdagavond nog laat voor het overheidsgebouw te vinden.