Foto: Bea Moedt

WILLEMSTAD – De contracten met Guangdong Zhenrong Energy (GZE), de Chinese onderneming die de raffinaderij Isla wilde moderniseren en exploiteren, zijn vernietigd. Dat maakte premier van Curaçao Eugene Rhuggenaath vlak voor het nieuwe jaar bekend.

De zoektocht naar een nieuwe kandidaat is gestart, maar wordt volgens Rhuggenaath bemoeilijkt door de huidige staat van de raffinaderij: “de productie staat nu op maximaal 30 procent.”

Premier Eugene Rhuggenaath in gesprek met Elisa Koek

“We hebben de laatste tijd GZE de kans gegeven om duidelijkheid en zekerheid te geven en kregen helaas geen bevredigend antwoord”, vertelt Rhuggenaath. “Zelfs hun eigen Due Diligence bevestigde dat ze niet de fondsen hebben.” 

Volgens de premier is het juridisch geen probleem om de contracten op te zeggen, omdat GZE zich anders heeft voorgedaan dan ze in werkelijkheid waren. “Ze gaven aan een staatsbedrijf te zijn wat niet klopte. Bovendien hebben ze de fondsen niet en dat wilden ze ons wel laten geloven.”

Uitdagingen voor 2019
Het is nu zoeken naar een nieuwe huurder, maar de raffinaderij staat er niet al te best bij. “Daarom is het belangrijk nog voor 2019 de uitdagingen aan te gaan met het in stand houden van de productie.” De Venezolaanse staatsoliemaatschappij en huidige huurder PdVSA kan hier in rol in gaan spelen. “We spelen met een scenario voor een soort ‘joint operation’ waarbij overheids-nv Refineria di Kòrsou met PdVSA en eventueel andere oplossingen gaan vinden.”

Memorandum of Understanding
In 2016 verraste de toenmalige premier van Curaçao, Ben Whiteman, iedereen met een Memorandum of Understanding (MoU) met het Chinese Guandong Zenrong voor de overname van de raffinderij in 2019. Het leek een uitgemaakt zaak dat GZE, wanneer het contract met het Venezolaanse PDVSA verloopt, de raffinaderij op Curaçao zou overnemen. Tot er enkele maanden geleden stukken uit het Due Diligence rapport uitlekte. Hierin zou staan dat GZE wellicht niet over de fondsen en expertise beschikte om de raffinaderij te kunnen upgraden en laten draaien.