Foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – Ook met een nieuwe uitbater blijft raffinaderij Isla voor een groot probleem staan, namelijk: hoe kom ik aan ruwe olie? Want het is niet zo vanzelfsprekend dat deze weer uit Venezuela komt.

Dat zegt Heberto Ferrer, raadgever en technisch adviseur van de algemene bond van werknemers van Venezuela (C.G.T.) tijdens een bezoek aan Curaçao. Ferrer baseert dit op de bijzonder lage productie van de Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA en de afspraken die de Venezolaanse overheid met Cuba heeft gemaakt over de levering van ruwe olie. De olie die nog wordt geproduceerd, gaat namelijk naar Cuba.

Tekst gaat verder onder de video
Heberto Ferrer in gesprek met José Manuel Dias over het leveren van ruwe olie

De belangrijkste vraag voor Curaçao is hoe de levering van ruwe olie aan de Isla-raffinaderij te garanderen als die voor honderd procent afhankelijk is van Venezolaanse ruwe olie.

ConocoPhillips
Volgens Ferrer maakt het feit dat er bij het Internationale Kamer van Koophandel (ICC) een zaak is aangespannen tegen PdVSA door de Amerikaanse oliegigant ConocoPhillips, dat Venezuela geen enkele internationale transactie kan maken ten aanzien van ruwe olie. “Geen enkele multinational met schepen zal het wagen om Venezolaanse ruwe olie te vervoeren.” ConocoPhillips kreeg na arbitrage een claim van 2 miljoen dollar toegewezen.

Decennialang heeft het Venezolaanse staatsbedrijf PdVSA de raffinaderij gerund op Curacao. Het leasecontract eindigt per 2019 en een vernieuwde overeenkomst lijkt geen optie. Premier Eugene Rhuggenaath heeft nog maar een klein jaar om een uitbater te vinden. Lees hier het interview dat we eerder met hem hadden hierover: Voortbestaan raffinaderij Curaçao pijndossier voor kabinet Rhuggenaath

Gezien de kleine afstand tussen Curaçao en Venezuela en daarbij horende lagere transportkosten is de olie uit Venezuela gunstiger, ook al komt er een andere uitbater van de Isla raffinaderij. De Isla is daarnaast speciaal uitgerust om de zware Venezolaanse ruwolie te verwerken.

Tekst gaat verder onder de video
Heberto Ferrer in gesprek met José Manuel Dias over het vervoeren van Venezolaanse olie

Als vakbondsman heeft Ferrer niet alleen zijn bezorgdheid geuit over de toekomst van de Isla-raffinaderij, maar vooral ook ten aanzien van de werknemers, die een moeilijke tijd doormaken. “Eenwording in de vakbondsbeweging is de enige manier om met deze situatie om te gaan.” Zeker als men rekening houdt met de onderhandelingen die nu aan de gang zijn om een nieuwe uitbater voor de raffinaderij te vinden.

Tekst gaat verder onder de video
Door José Manuel Dias