WILLEMSTAD – Het Rode Kruis Nederland verwacht dat binnen nu en twee weken de eerste hulpgoederen naar Venezuela gebracht mogen worden. Maar er zijn op Curaçao nog geen voorbereidingen hiervoor getroffen.

Dat zegt directeur van het Rode Kruis Curaçao, Henk Stomp. “Wij hebben nog geen officieel verzoek ontvangen om een actie op te zetten. Wij zijn onderdeel van Rode Kruis Nederland, zij wachten ook op informatie van hogerop.”

‘Meer wegen naar Venezuela’
“We zijn aan het wachten tot de toestemming er is en de hulpverlening opgeschaald wordt. Het is de vraag of de hulp überhaupt via Curaçao gaat”, reageert Belinda van der Gaag, persvoorlichter van het Rode Kruis Nederland. “Curaçao wil graag betrokken zijn maar er zit een heel politiek verhaal aan vast waar wij ons niet in willen mengen”, aldus van der Gaag.

Belinda van der Gaag van het Rode Kruis zegt dat de hulpgoederen ook via Colombia gebracht kunnen worden

Begin april kwam er een schip met hulpgoederen uit Miami aan. Foto: Kim Hendriksen

Het is inmiddels alweer acht weken geleden dat Venex Curaçao, een organisatie die opkomt voor de belangen van Venezolanen op Curaçao, een actie is begonnen om hulpgoederen te verzamelen voor de noodlijdende bevolking van Venezuela. Vorige week kwamen eerste Amerikaanse hulpgoederen aan op Curaçao. In februari heeft een schip uit Puerto Rico hulpgoederen achtergelaten op het eiland.

Deze spullen staan momenteel nog opgeslagen, want de zittende president van Venezuela, Nicolás Maduro heeft nog geen toestemming gegeven om de hulpgoederen het land binnen te brengen.

Curaçao is één van de logistieke humanitaire hubs voor hulp van de Verenigde Staten en andere landen aan Venezuela. De regering van Curaçao heeft hier duidelijke voorwaarden aan gesteld. Zo wil Curaçao het eiland niet inzetten voor politieke doeleinden. De hulpgoederen worden ook niet verspreid totdat daar officieel toestemming voor is uit Venezuela.

Ook Lesley Fer, directeur Risicobeheersing en Rampenbeleid wacht nog af: “Als een land een actie met hulpgoederen naar Venezuela wil organiseren via Curaçao, dan zullen wij het land of organisatie voorzien van de benodigde informatie over Curaçao. We hebben een mail opgesteld, waarin we de diensten, mensen en organisaties die nodig zijn voor de import en export van goederen van en naar Curaçao op een rijtje hebben gezet. Wij gaan niet actief achter NGO’s en landen aan om een actie op te zetten. Dat is niet onze verantwoordelijkheid.”

Hulpgoederen voor migranten op Curaçao
Een deel van de hulpgoederen is bestemd voor Venezolaanse migranten op Curaçao zelf, zo meldt het Amerikaanse consulaat op het eiland. Hoe op Curaçao verblijvende Venezolanen hier aanspraak op kunnen maken, welke organisaties er betrokken zijn bij de registratie van de Venezolaanse migranten en verspreiding van de hulpgoederen is bij geen van de betrokken instanties bekend.