Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Het schip ‘Seven Seas’ met hulpgoederen voor Venezuela is nog niet vertrokken naar Bonaire of Venezuela. Dit zegt Carlos Rivas van Venex, de Venezolaanse belangenorganisatie op Curaçao. Hij kan nog niet zeggen of het schip vandaag wel naar Bonaire vertrekt.

Een ander schip, de ‘Midnight Stone’ met hulpgoederen die zijn ingezameld in Puerto Rico, is zaterdagavond uitgeweken naar Bonaire. Zondagochtend is het schip naar Curaçao vertrokken, zo meldt de douane op Bonaire. De Midnight Stone heeft negen containers met voedsel en medicatie aan boord. De goederen worden achterlaten op Curaçao en daarna zal het schip terugkeren naar Puerto Rico.

Hub
Curaçao is aangewezen als één van de logistieke humanitaire hubs voor hulp van de Verenigde Staten en andere landen aan Venezuela. De hulpgoederen brengen naar Venezuela is moeilijk, omdat de Venezolaanse president Nicolas Maduro de hulp ziet als een campagne om hem ten val te brengen.

Curaçao hield vrijdag en zaterdag het vertrek van de Seven Seas tegen, omdat de overheid aandringt op ‘veilige verzending van de hulpgoederen naar Venezuela zonder dwang’. “Op basis van samenwerking en wederzijds respect, zullen de humanitaire goederen in Venezuela aankomen op het moment dat de omstandigheden dit toelaten en het veilig is zonder dat er enige vorm van weerstand is”, meldt de Curaçaose regering. De Seven Seas wil daarom uitwijken naar Bonaire en vanaf daar varen naar Venezuela.

Zaterdagochtend zijn twaalf ongedocumenteerde Venezolanen gevonden door de Kustwacht. Foto: Kustwacht Caribisch Gebied.

Hulp van Nederland
Nederland zal van maart tot en met augustus Curaçao bijstaan bij het opvangen van Venezolanen. Specifiek met identificatie en registratie, opvang en behandeling en met het terugkeer- en uitzetbeleid van ‘vreemdelingen’. Dit heeft secretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops toegezegd aan premier Eugene Rhuggenaath. Ook zal Nederland helpen met geld en materiaal voor vaccinaties en andere medische hulp voor deze groep. Nederland heeft ook aangeboden te helpen tijdens gesprekken tussen Curaçao en internationale hulporganisaties.

Nu de grenzen met Venezuela dicht zijn, proberen sommige Venezolanen per boot naar de eilanden te komen. Zaterdagochtend zijn er twaalf ongedocumenteerde Venezolanen door Kustwacht in de struiken op Curaçao gevonden.