Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – De eerste lading hulpgoederen vanuit Verenigde Staten is inmiddels gearriveerd op Curaçao, ondanks dat er nog geen goedkeuring is gekomen vanuit de Venezolaanse overheid. De Curaçaose overheid dringt aan op veilige verzending van de hulpgoederen naar Venezuela, zonder dwang. De eerste boot met hulpgoederen kon zaterdagochtend niet vertrekken vanuit Curaçao.

De organisatoren van het transport, Coalition Aid & Freedom, sturen de boot nu naar Bonaire. Het gaat om een privé transport via een commercieel bedrijf. “De overheid heeft geen legale basis om het transport te verbieden, alhoewel de organisatoren verklaard hebben dat de eindbestemming Puerto Cabello in Venezuela is”, zo staat er in een persbericht van de Curaçaose overheid.

Venezuela houdt Curaçao al enige tijd in zijn greep. Nadat bekend werd dat Curaçao een hub zou worden voor hulpmiddelen voor Venezuela, is de lokale Venezolaanse belangenvereniging Venex per direct begonnen met het inzamelen van goederen.

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriken

Deze goederen worden nu nog opgeslagen in een warehouse, en zullen verspreid worden wanneer mogelijk. Op vrijdagmiddag hadden 500 vrijwilligers zich aangemeld bij Venex om hierbij te helpen.

De vrijwilligers bestaan niet alleen uit Venezolanen. “Tussen de aanmeldingen hebben we mensen van verschillende nationaliteiten die zich hebben opgegeven. Curaçaoënaars, Nederlanders, Colombianen en mensen uit de Dominicaanse republiek. Iedereen is begaan met de bevolking van Venezuela”, aldus Carlos Rivas van Venex.

Spanningen
Op Curaçao is een discussie ontstaan of het eiland zich wel moet inzetten als internationale hub voor hulpgoederen uit de Verenigde Staten. De hele week zijn verschillende vakbonden waaronder Apri en PWFC, vakbonden van raffinaderij Isla in gesprek met de overheid. Zij zijn bang voor represailles van president Nicolas Maduro. Inmiddels heeft Maduro de grens met de eilanden, waaronder Curaçao en het luchtruim gesloten, en zegt de banden met de eilanden te herzien.

Op de vraag wat de Venezolanen vinden van de intrede van Amerika zegt Mary Goiri, vertegenwoordiger van VenEuropa, “tijdens een humanitaire actie kunnen we niet kijken naar nationaliteiten. Humanitaire hulp is iets wat we doen voor de mensen, dat heeft niks met nationaliteiten te maken. De mensen in Venezuela hebben de hulp nodig, we kunnen hierbij geen onderscheid maken waar de hulp vandaan komt”, aldus een geëmotioneerde Goiri.

In Venezuela is het Live Aid concert van start gegaan, een initiatief van de Britse miljardair Richard Branson in Cúcuta, een stad in Colombia aan de Venezolaanse grens. Duizenden sympathisanten zijn naar het benefietconcert afgereisd om hun steun te betuigen tegen de beslissing van Maduro die de grenzen gesloten houdt waardoor hulpgoederen, die al wekenlang opgestapeld liggen in de stad, niet de grens over kunnen.

‘Handen af van Venezuela’
Opvallend is dat Maduro nu eenzelfde soort evenement een “Handen af van Venezuela” concert, aan het organiseren is, aan de Venezolaanse kant van de grens die volgens de president drie dagen zal duren. Er zouden al tientallen artiesten hebben toegezegd te komen optreden. Volgens Maduro zijn de hulpgoederen van de Amerikaanse USAID een opening voor Amerikaanse militaire actie.