Foto: Natasja Gibbs

SCHIPHOL – Het Openbaar Ministerie heeft maandag de strafeis verhoogd in het hoger beroep van de twee agenten in de zaak Mitch Henriquez. Als het aan het OM ligt krijgen de agenten, naast zes maanden voorwaardelijk, ook een beroepsverbod van twee jaar. De nabestaanden zeggen ‘teleurgesteld te zijn in ook deze strafeis’.

In eerste aanleg vroeg het OM de rechtbank om de agenten wel schuldig te verklaren maar geen straf op te leggen. Uit het pleidooi van de advocaten-generaal maandag, blijkt dat het OM van mening is veranderd door  ‘voortschrijdend inzicht’ vanwege een recent onderzoeksrapport van bijzonder hoogleraar Wilma Duijst.

Doodsoorzaken
Volgens Duijst bestaat een acuut stresssyndroom niet in de medische wetenschap. Tijdens de eerste aanleg baseerde het OM zich wel op dit  fenomeen als mogelijke doodsoorzaak en niet op de omstreden nekklem van de politie, dat is nu dus anders.

Tekst gaat verder onder de video
Door Natasja Gibbs

“Er is meer helderheid gekomen ten aanzien van de vraag in hoeverre het geweld op de hals van Mitch Henriquez zal hebben bijgedragen aan zijn overlijden – dat is zonder meer aannemelijk”, zegt advocaat-generaal Jobine van ‘t Westeinde in haar pleidooi. “Dit versterkt de conclusies van de rechtbank.” 

Familie Mitch Henriquez niet tevreden
De familieleden van Mitch Henriquez zijn volgens hun advocaat, Richard Korver, ‘blij dat het OM nu ook inziet dat dat de agenten door hun optreden schuldig zijn aan de dood van Henriquez en een beroepsverbod eisen’. Maar de eis is nog steeds te laag volgens de advocaat. “De familie wil een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.”

Tekst gaat verder onder de video
Door Natasja Gibbs

Agenten DH01 en DH02 doen, sinds hun veroordeling in 2017, bureauwerk bij de politie. Met de eis van het OM voor een beroepsontzegging zou dat volgens de politie niet heel erg anders uitpakken.

Wat betekent beroepsontzegging?
Beroepsontzegging betekent volgens de politie ‘dat de agenten niet in uniform meer hun beroep kunnen uitoefenen’. “Dus niet de straat op aangiften opnemen – wat doorgaans in uniform gebeurt. Wel zouden ze nog werkzaam kunnen blijven voor de politie zoals ze nu al doen, maar ook dat is afhankelijk van het uiteindelijke vonnis.”

Het gerechtshof in Den Haag doet op woensdag 19 juni uitspraak in het hoger beroep van agenten DH01 en DH02.