Foto: Pixabay

HILVERSUM – Een andere taal, cultuur, klimaat en andere mensen. Voor Caribische studenten is studeren in Nederland, veel verder van huis dan de gemiddelde Nederlandse student, extra zwaar. Vooral wennen aan de Nederlandse cultuur blijkt moeilijker dan verwacht.

Kimberly Bokma (19) uit Curaçao studeert sinds augustus 2018 Finance, Tax & Advice aan de Hogeschool van Amsterdam. Het afgelopen jaar heeft ze moeten wennen aan Nederland. “Ik dacht dat ik geen moeite ging hebben met het cultuurverschil maar dat heb ik toch wel degelijk. Veel mensen lijken hier eigenwijs en vertonen egoïstisch gedrag. Mensen groeten ’s morgens niet, dat is bij ons op Curaçao wel heel normaal. Dat heeft met respect te maken.”

Kimberly Bokma – Foto: privécollectie

Kimberly geeft toe soms nog wel moeite te hebben om in Nederland te zijn, maar haar doel is duidelijk. “Ik weet waarom ik hier ben gekomen, dat is voor mijn studie.” Van de vele dingen die ze heeft moeten regelen in Nederland heeft haar beste vriendin (ook een Curaçaose student in Nederland) gezorgd.

“Ik ben haar heel erg dankbaar. Ik zou niet weten wat ik zonder haar had moeten doen hier in Nederland.” Nederland is niet het eindstation voor Kimberly: “Uiteindelijk wil ik terug naar Curaçao, om het bedrijf van mijn moeder over te nemen.”

Zo dachten Kimberly Bokma en andere Caribische studenten een half jaar geleden over integreren in Nederland – Beeld: Natasja Gibbs

Ook Eusebius Cratsz (20) is samen met zijn tweeling broer Eugenius, zes maanden geleden naar Nederland gekomen vanuit Curaçao. Eusebius studeert aan het ROC Amsterdam Westpoort en volgt een opleiding tot Monteur Electro Techniek. Omdat Nederlands niet zijn eerste taal is, is het wel anders om alles in het Nederlands te moeten doen. “Ik volg extra lessen Nederlands, het gaat steeds beter”, zegt hij. Maar een interview in het Nederlands geven durft hij nog niet.

Eusebius en Eugenius Cratsz – Foto: Privécollectie

En dan zijn er nog Nederlandse gewoonten waar Eusebius ‘nog niet helemaal aan gewend kan raken’. “Op Curaçao houden we ervan meer vlees en zware dingen te eten en in Nederland eten ze meer melk en lichte dingen”, vertelt hij.

Het meeste sociale contact onderhoudt Eusebius vooral met zijn tweelingbroer en familie en vrienden ‘thuis op Curaçao’. “Ik bel elke dag met mijn familie en vrienden, ik mis ze wel.” Eusebius ziet zijn toekomst na zijn studie wel in Nederland. “Het liefst zou ik uiteindelijk professioneel voetballer worden.”

Meer verhalen
Lees volgende week op Caribisch Netwerk de verhalen van Celine Vinck, Kaylene Thompson en Ef Taylor Jansen.