De verhogingen moeten volgens Rector magnificus Francis de Lanoy worden doorgevoerd, omdat de universiteit schulden heeft.  (Foto: Elisa Koek)

De verhogingen moeten volgens Rector magnificus Francis de Lanoy worden doorgevoerd, omdat de universiteit schulden heeft – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – “Ik kom dit jaar net rond, maar ik houd niets over”, vertelt Pabo-student Urvina Pietersz-Janzen. In juli 2014 werd besloten het collegegeld van studenten aan de University of Curaçao (UoC) te verhogen met duizend gulden voor bacheloropleidingen en tweeduizend voor masteropleidingen. Nu blijkt dat deze zelfde verhoging van toepassing is voor het komende schooljaar 2015-16.

Julio Abraham, student Rechten, voerde deze zomer een enquête uit onder studenten. 62 procent van de studenten gaf toen aan het collegegeld over 2014-15 niet te kunnen betalen en 33 procent met moeite.

Stephanie Ballantyne Gumbs zit in het tweede jaar van de studie Business & Economics. Voor haar studie had ze berekend hoe hoog haar schuld bij Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) zou worden. Deze berekening valt totaal in het honderd. “Mijn ouders verdienen niet genoeg om bij te springen en ik werk al parttime dus meer kan ik niet doen. Ik wil niet stoppen met mijn studie, want dan heb ik wel een schuld bij SSC, maar geen diploma.”

Arantza Jansen studeert Human Resources en zit in het derde jaar. Voor ze begon aan de UoC twijfelde ze of ze in Colombia zou gaan studeren. Ze heeft spijt van haar keuze. “Eerlijk gezegd zou ik daarheen gaan als ik nu mijn middelbare school zou afronden. Voor nieuwe studenten is UoC absoluut niet aantrekkelijk, maar ik kan nu niet zomaar drie jaar meer weggooien. Ik wou dat ik dit eerder had geweten.”

Niet acceptabel
De verhogingen moeten volgens Rector magnificus Francis de Lanoy worden doorgevoerd, omdat de universiteit schulden heeft. “We moeten schuldeisers laten zien dat we onze schuld willen aflossen. Daarbij willen we zaken verbeteren op de UoC.” Voor veel studenten is deze uitleg niet acceptabel: ze zijn boos dat zij de dupe worden van schulden die voor hun tijd zijn gemaakt.

Sommige studenten hebben geprotesteerd en hun zorgen uitgesproken, maar dit heeft weinig uitgehaald. Het collegegeld is weer verhoogd. “Het interesseert niemand”, zegt Marie Jansen, student Pabo. “Er zijn ook andere manieren om te bezuinigen, maar daar wordt niet eens naar gekeken. Uiteindelijk gaan steeds minder scholieren een studie volgens aan de UoC en kan die schuld helemaal nooit meer worden afgelost.”

Twee maanden geen geld
Sommige studenten hadden de laatste maanden nog een extra zorg. Studenten die het financieel moeilijk hebben ontvangen, behalve van SSC, ook studiefinanciering van de overheid. Deze bijdragen werden twee maanden lang niet overgemaakt. Deze week is dit alsnog gestort, maar Pietersz-Janzen had het erg benauwd. “Ik heb dit geld echt nodig”, vertelt ze. “Ik heb twee kinderen en ineens miste ik een deel van mijn inkomen.” Volgens Suzette Cijntje van SSC zorgen zij dat alle betalingen altijd op tijd zijn en lag dit echt aan de overheid. “Elke vijftiende van de maand wordt het geld overgemaakt, we weten dat studenten afhankelijk zijn van ons.”

Pietersz-Janzen is blij dat ze het geld nu heeft zodat ze zich kan concentreren op de examens die eraan komen. Haar gedachten er helemaal bijhouden is moeilijk. “Ik moet me focussen op mijn tentamens, maar ik moet ook nadenken hoe ik volgend jaar ga rondkomen met de hoop dat ze het jaar daarop niet weer het collegegeld verhogen. Dan houdt het echt op voor mij.”

Door Elisa Koek