Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Verschillende horecaondernemers, de Curaçaose Hospitality & Tourism Association (CHATA) en het Downtown Management Organization (DMO) hebben hun zorgen geuit over de toekomst van de hospitality branche op Curaçao. De overheid heeft een begrotingstekort van 127 miljoen gulden en die moet ingelopen worden. Dat eist het Curaçao Financieel Toezicht (CFT). Daarom worden de accijnzen verhoogd.

“In de praktijk is de prijsverhoging heel goed uit te leggen met een biertje. Een Amstel Bright kost bij mij nu 7 gulden. Als de accijnsverhoging doorgaat, zal de prijs zo tussen de 10 en 12 gulden gaan liggen. Dat heeft een grote impact op de horeca”, vertelt Thijs de Bruin, eigenaar van Eetcafé De Buren. “Zo’n grote prijsstijging zal de gast niet accepteren.”

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

Stel de horecaondernemers berekenen de verhoging een-op-een door aan de klant, dan zal dit betekenen dat de koopkracht verminderd. “Ik twijfel er niet aan dat mensen minder in aantal en minder vaak een biertje zullen drinken, je kan je geld maar een keer uitgeven, dus er moeten keuzes gemaakt worden. De overheid heeft een berekening gemaakt waarbij de huidige omzet bier wordt vermenigvuldigd met de verhoging, maar zo werkt het niet! Als mensen minder vaak uitgaan en bij het uitgaan minder drinken, komt er ook minder geld en dus accijnzen binnen. Dat is logisch”, aldus De Bruin.

De Commissie Begrotingsdoorlichting heeft een aantal maatregelen voorgesteld waarmee de regering vanaf 1 juli het gat met 121 miljoen gulden kan dichten. Zo gaan de accijnzen op alcohol en tabak omhoog en wil de overheid de omzetbelasting verhogen naar 9 procent.

‘Verhoging resulteert in werkeloosheid’
– restauranteigenaar Danny van Meel

“Als wij ervoor kiezen om de prijsverhoging niet door te berekenen aan de klant, zullen wij als ondernemers voor die verhoging opdraaien. Uiteindelijk zullen wij dan andere manieren moeten zoeken om die kosten in te lopen. Dat zou kunnen betekenen dat wij moeten korten op uren door minder mensen in te zetten. Wat weer resulteert in minder loon voor werknemers of zelfs dat werknemers hun baan zullen verliezen”, vertelt Danny van Meel, eigenaar van Pleincafé Wilhelmina.

Curaçao niet meer aantrekkelijk voor de toerist
Er wordt gevreesd dat deze maatregelen ook invloed zullen hebben op de toeristensector. Dat geeft Miles Mercera, CEO van CHATA aan. “Als de ob verhoogd wordt, dan gaat onze roomtax ook omhoog, wat direct invloed heeft op de kamerprijs. Curaçao wordt dan als bestemming te duur voor wat we nu aanbieden qua product. Dat betekent dat het onrealistisch duur wordt voor zowel de lokale bevolking als voor de toerist”, zegt Mercera.

‘Onze accijnsprijzen zijn straks zes keer hoger dan in Nederland’
– Miles Mercera van hospitalityvereniging CHATA

“Onze accijnsprijzen zijn straks zes keer hoger dan Nederland. Dat is een dramatische verhoging die niet realistisch is voor het eiland en voor de economie. De koopkracht wordt minder. Als een toerist 100 dollar per dag kan uitgeven, zullen ze nog steeds 100 dollar uitgeven, alleen kopen ze er dan minder voor. Wat weer directe invloed heeft op de inkomsten voor de overheid”, aldus Mercera.

Alle betrokken partijen doen dan ook een beroep op de overheid om de maatregelen nogmaals te herzien en geven aan met de overheid in gesprek te willen. Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha was niet bereikbaar voor commentaar.