Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – Het over de kop gaan van grote hotels op Curaçao zoals Plaza Hotel, Howard Johnson, Veneto Hotel en Kura Hulanda, is niet representatief voor de staat van de toeristische ontwikkeling. Dat stelt Miles Mercera, president en CEO Curaçao Hospitality & Tourism Association, CHATA.

Miles Mercera over de hotels en invloed op de toeristische sector

Ondertussen meldt Curaçao Investment & Export Promotion Agency (Cinex) dat Curaçao vijf maal zoveel hotelkamers nodig heeft. “Dit is niet haalbaar”, reageert horecavakbondsleider, Kenneth Valpoort. Vijf maal zoveel kamers betekent 5 keer 5 duizend kamers. “We zouden dan ook 12 duizend horeca werknemers moeten hebben.”

Planning
Valpoort vindt dat het ‘erg mooi en optimistisch’ klinkt. “Een groei van de hotelkamers moet gestaag en volgens planning verlopen. Daarnaast moeten er ook gekwalificeerde personeel beschikbaar zijn om dit bij te benen.”

De vakbondsleider betreurt het dat er momenteel verschillende grote hotels dicht zijn of op het punt staan geveild te worden. “Wij moeten daarom voorzichtig zijn met uitspraken die niet haalbaar zijn.”

Vacatures
De toeristische sector is goed voor meer dan 20 procent van het bruto nationaal product (bnp) van Curaçao. Volgens Mercera zijn er volop vacatures voor het hotelpersoneel dat nu op straat staat. “Toerisme bestaat niet alleen uit hotels bestaat maar ook uit verschillende sub-sectoren zoals duikscholen, restaurants en housekeeping-bedrijven.”

Het bekende Plaza Hotel in Willemstad staat al een tijd verlaten bij. Archieffoto: José Manuel Dias

CHATA bestrijdt de perceptie dat alle hotels op het eiland in moeilijkheden zijn en dit invloed heeft op de toeristische sector. Dit jaar is volgens Mercera een forse groei van de prijs per kamer per nacht en ook in de hotelbezetting. “Vergeleken met het Caribisch Gebied zitten wij ongeveer op het gemiddelde qua hotelbezetting. Alleen met de prijs per kamer per nacht zit Curaçao wat lager. Maar dit heeft niets te maken met deze hotels.

Marriot hotel
Mercera benadrukt dat het Marriot hotel, dat tijdelijk gesloten is, niet in moeilijkheden zit. Er is een nieuwe investeerder die het hotel zal vernieuwen en ‘beter product aan gaat bieden’.

“Dat was ook het probleem met de hotels die wel moesten sluiten. Zij hebben niet het product waarvoor wij staan en wat Curaçao eigenlijk wil aanbieden.” Mercera doelt hiermee op verouderde kamers en faciliteiten.”

Nieuw product
“Wij zijn eigenlijk voorstander dat de oude hotels voor 1 of 2 jaar sluiten, een nieuwe koper krijgen, dat er een investering plaatsvindt en heropenen met een goed product. Dat gebeurt ook elders in de wereld”, benadrukt Mercera.

Vier grote hotels in de problemen

Het Plaza Hotel moest in juni vorig jaar de deuren sluiten door hoge schulden bij nutsbedrijf Aqualectra. Het hotel in Punda was een maand later geveild, maar de koop ging toch niet door. Ongeveer 60 mensen verloren hun baan.

Veneto Holiday Beach Resort is op 28 augustus failliet verklaard. 184 werknemers stonden op straat.

Voor het Howard Johnson Inn Hotel werd eind vorig jaar faillissement uitgesproken. Toen raakten een tiental werknemers hun vaste baan kwijt.

De Kura Hulanda hotels hebben grote problemen door achterstallige betalingen bij Aqualectra. Als dit niet snel betaald kan worden, worden de hotels in Otrobanda (Kura Hulanda Villa & Spa) en op Banda Bou (Kura Hulanda Lodge & Beach Club) geveild.