Foto: Tim van Dijk

THE BOTTOM – Het politieke landschap op Saba zou er na 20 maart aanstaande wel eens heel anders uit kunnen zien. Al jaren gaat de strijd tussen de blauwe partij Saba Labour Party (SLP) en de oranje partij Windward Islands People’s Movement (WIPM). Nu is er een derde partij bijgekomen; de groene partij (UPM) van Dave Levenstone.

Deze eenmanspartij mikt vooral op dié kiezers die teleurgesteld zijn in de oppositiepartij SLP van Monique Wilson. In de afgelopen regeringsperiode voerde de partij namelijk amper oppositie en riep bijna geen vergaderingen op. Inmiddels wapperen de drie kleuren groen, oranje en blauw in bijna alle straten van Hells’ Gate, WindWardSide en The Bottom.

Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk

Levenstone (UPM) was te laat met het inleveren van zijn geloofsbrieven dus zijn partij staat op de stembiljetten afgedrukt als blancolijst. Hij heeft veel vertrouwen dat hij in de oppositie komt. “Er moet een nieuwe koers komen en ik zal daar zeker in gaan sturen.” Levenstone wil de kosten in levensonderhoud drastisch naar beneden brengen.

Extra bevoegdheden
Hemmie van Xanten, verkiesbaar voor de oudste partij op Saba, WIPM: “de afgelopen vier jaar is er enorm veel bereikt met dit huidige bestuur. Saba wordt door Nederland gezien als het meest succesvolle BES-eiland. Dat willen we graag zo houden.” Saba kreeg in juni vorig jaar meer geld en bevoegdheden van Nederland, omdat Den Haag lovend is over het lokale bestuur en de financiën van het eiland.

Monique Wilson van de SLP zegt dat de stijl van haar partij niet ‘vechten en agenderen’ is. “We hebben gelobbyd op een zuivere, effectieve en op een respectvolle wijze. Dat is onze manier van werken.” De SLP wil doorgaan met hun beleid gericht op meer kansen creëren voor jongeren en jong professionals op Saba.

Het 2000 zielen tellende Saba heeft 1105 stemgerechtigden op het eiland. De opkomst ligt altijd zo rond de 90 procent, aldus gezaghebber Jonathan Johnson.

De eilandraad van Saba bestaat uit vijf personen, waarvan er drie worden geleverd door de winnende partij en twee uit de op een na grootste partij. Mocht Levenstone de grote winnaar worden dan heeft de UPM en Saba een probleem. Er is namelijk in deze partij geen tweede man of vrouw die dan kan plaatsnemen in de eilandraad.

‘Serious business’
Sabanen kunnen woensdag stemmen bij een van de twee stemlokalen, waar dat nog handmatig met het potlood gebeurt. Er kan ook gestemd worden voor de Eerste Kamer. Ondanks dat het weinig invloed zal hebben, zal het toch fanatiek worden gedaan, zegt gezaghebber Johnson: “stemmen op Saba is serious business.” In de Eerste Kamer zijn er 75 zetels te winnen. Saba heeft invloed op 0,01 zetel.

Caribisch Netwerk zal via Facebook LIVE de uitslag bekend maken op 20 maart tussen 21.30 en 22.30 uur.