Foto: John Samson

DEN HAAG – Inwoners op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius mogen voor het eerst meestemmen voor de Eerste Kamer, maar zowel op de eilanden als in Den Haag is weinig interesse te merken. 


John Samson vanuit Den Haag

Op 20 maart kiezen in Europees Nederland inwoners opnieuw hun Provinciale Statenleden en indirect ook de nieuwe Eerste Kamer. Op Bonaire en Saba, zijn er de eilandraadsverkiezingen. En samen met Sint-Eustatius stemmen de eilanden daarnaast voor de Eerste Kamer.

Weinig aandacht voor eilanden
De verschillende politieke partijen in Den Haag hebben speciaal voor zoal elke provincie een verkiezingsprogramma gemaakt, maar niet een voor de drie bijzondere gemeenten die voor het eerst mogen meestemmen. Waarom? Alleen de partij 50Plus heeft desgevraagd een reactie gegeven.

“Ik vind dit wel een leuke vraag”, zegt de woordvoerder van 50Plus. “Als journalist met 45 jaar ervaring zie ik al een mooie kop: Partijen doen niets aan Cariben. In ons partijprogramma staan twee alinea’s over de Cariben maar dat mag geen naam hebben.”

“De vraag is nu: welke partij doet het meest aan overzee? Bij 50Plus zullen wij vaak incidenteel reageren. Bijvoorbeeld de noodhulp voor Sint-Maarten, tegengaan van corruptie op Sint-Eustatius en hulp inzake Venezuela.”

Op wie te stemmen?
Geen speciaal verkiezingsprogramma voor de eilanden dus. Wie benieuwd is naar wat de Nederlandse partijen politiek gezien met de Caribische eilanden willen, moet maar op de site van de politieke partijen naar het kopje ‘BES-eilanden’ zoeken.

D66 naar Bonaire
Het is voorjaarsreces deze week, dus wordt er niet vergaderd. Tweede Kamerlid Antje Diertens van D66 combineert haar jaarlijkse privéreis naar Curaçao voor een dag campagne op Bonaire.

Volgens Diertens is zij er niet om D66-stemmen binnen te halen voor de Eerste Kamer, maar om zo veel mogelijk Bonairianen naar de stembus te mobiliseren. “Ik wil heel graag laten zien dat D66 de eilanden positief omarmt.”

Alle stemmen op Sint-Eustatius naar CDA
Bonaire, Saba en Sint-Eustatius vallen niet onder een provincie, maar rechtstreeks onder de Nederlandse regering. Inwoners stemmen voor de Eerste Kamer via lokale kandidaten voor een zogeheten kiescollege. Wie gekozen wordt, kan vervolgens een stem uitbrengen in mei om de Eerste Kamer te bepalen.

Doordat de Nederlandse regering het bestuur van Sint-Eustatius tijdelijk heeft overgenomen, zijn de eilandraadsverkiezingen van 20 maart uitgesteld. Op dat eiland heeft alléén de lokale partij DP van Koos Sneek kandidaten geleverd voor het kiescollege voor de Eerste Kamer. Het CDA is daarom vrijwel verzekerd van alle stemmen via die Statiaanse zusterpartij.

In de Eerste Kamer zijn er 75 zetels te winnen. De drie eilanden zijn samen sterk voor 0,11 zetel (Bonaire 0,09 zetel, Saba 0,01 zetel en Sint-Eustatius ook 0,01 zetel).