Foto: Flickr/David Gleason

DEN HAAG – Terwijl Nederland het bestuur van Sint-Eustatius overneemt, krijgen de bestuurders van Saba de komende tijd juist meer zelfstandigheid. Dat maakt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) bekend.

Het kabinet is lovend over het lokale bestuur en de financiën van het eiland. De bedoeling is dat de bijzondere gemeente Saba ‘stapsgewijs’ steeds meer bevoegdheden krijgt.

Staatssecretaris Knops wil Saba belonen door onder meer extra geld te geven, zodat de lokale bestuurders en ambtenaren die taken straks zelf ook aankunnen. Er komt 688.000 dollars daar voor vrij, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De bijzondere gemeente krijgt nu zeggenschap als het gaat over de jeugdpreventie. Bijvoorbeeld, hoe kansen van jongeren te vergroten of het aanpakken van voortijdig schoolverlaten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hiervoor geld vrijgemaakt voor de komende twee jaar.

Sint-Eustatius en Bonaire
De situatie op Saba staat in schril contrast met die van de andere bijzondere gemeente Sint-Eustatius. Het falend bestuur werd na een vernietigend rapport van de commissie van Wijzen samen met de eilandraadsleden afgezet. Een regeringscommissaris moet namens Nederland weer de boel op orde brengen. Tot wanneer precies, heeft de Nederlandse regering nog niet besloten.

Over Bonaire heeft de staatssecretaris al meerdere keren zijn zorgen over integriteit en goed bestuur geuit. Knops reist volgende week naar het eiland af voor gesprekken hierover, liet hij eerder weten.