Foto: John Samson

ORANJESTAD – “We zijn zonder pardon opzijgeschoven door Nederland”, zegt Lynnette Anson-Leerdam fel. Ze werkt als bakker op Sint-Eustatius. Het is een jaar geleden dat staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops het bestuur van de bijzondere gemeente Sint-Eustatius overnam.

De interventie kwam na een vernietigend rapport waaruit zou blijken dat het lokale bestuur niet zou deugen en er sprake was van financieel wanbeleid.

Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk

“Er moet nog zoveel gebeuren aan onderhoud en beleidszaken. Het vorige Statiaanse bestuur was goed op weg”, vindt Anson-Leerdam. “Als we dan wanbeleid hebben geleverd, en ook corrupt zijn, waarom zijn we dan niet vervolgd?” Ze voelt zich enorm in de steek gelaten, zoals veel Statianen die niet voor de camera hun verhaal willen doen. Onder anderen uit angst om hun baan te verliezen.

Zo ook oud-gedeputeerde Clyde van Putten. Hij heeft twee rechtszaken zien sneuvelen tegen de Staat der Nederlanden. Op het laatste moment ziet hij af van het geven van een interview. “Je mag de volgende zin citeren: ‘Als de Statianen blij zijn zoals het nu gaat, dan is Clyde van Putten ook blij…”

Clyde van Putten

Een jaar geleden vergeleek Van Putten de door Knops aangewezen overheidscommissaris Marcolino Franco, met een ‘Reichscommissaris’. Ook kwam hij in opspraak nadat hij zei dat Nederlandse militairen op de straten van Sint-Eustatius gelyncht zouden worden. Verder noemde de oud-gedeputeerde (wethouder) Knops een ‘moderne Napoleon’.

Geen verkiezingen
Volgende maand zijn er op de andere bijzonder gemeenten Bonaire en Saba, die samen met Sint-Eustatius de BES-eilanden vormen, verkiezingen. Op Sint-Eustatius zijn er geen verkiezingen: staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) besloot in november om de eilandsraadverkiezingen definitief uit te stellen.

Lynnette Anson-Leerdam is fel tegen interventie en wil snel lokale verkiezingen. Foto: Tim van Dijk.

Wie nou wel of niet achter de interventie staat, het uitstellen van de verkiezingen valt bij niemand goed in de smaak. Ook is er kritiek over de manier waarop Knops het bekendmaakte: veel Statianen wachten nog op de Engelse versie van het besluit en de argumentatie voor het uitstellen van de verkiezingen.

Toch tevreden
Overheidscommissaris Mike Franco zegt na een jaar toch tevreden te zijn. “Kijk, we troffen veel achterstallig onderhoud aan welke we eerst moesten weg werken. Daarnaast hebben we het ambtelijke apparaat moeten upgraden en moesten we de plannen die er al lagen grondig controleren om duurzaam verder te kunnen.” Dat mensen nog niet zichtbaar verbeteringen zien snapt Franco heel goed.

Mike Franco voor parlementsgebouw van Sint-Eustatius. Foto. Tim van Dijk

Dat er nog niet genoeg gebeurd was, is ook de reden dat Knops de verkiezingen wil uitstellen. De staatssecretaris laat donderdag weten dat er volgens hem wel vooruitgang te merken is op het eiland. “En nee, we zijn er nog niet. Vele projecten zullen dit jaar en de komende jaren nog in uitvoering zijn. Maar de weg naar verandering en verbetering is ingezet.” In september wordt er gekeken of er dat jaar erop verkiezingen worden gehouden.