Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Nederland erkent oppositieleider Juan Guaidó niet als de nieuwe interim-president van Venezuela, zoals de VS en vele andere landen in de regio doen. “We volgen hierin 100 procent de Europese Unie”, zegt de Nederlandse staatsscretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties die een paar dagen op Aruba is.

Staatssecretaris Raymond Knops over Venezuela

Dat betekent ook dat er nog lijnen zijn met de Nicolás Maduro-regering. “Met beiden (dus ook Guaidó, red.) is contact”, aldus Knops.  Over de situatie in het Zuid-Amerikaanse land zegt hij dat het ‘moeilijk inschatten is wat er nu gaat gebeuren’.  Net als de Europese Unie roept Nederland ook op tot rust en geen gebruik van geweld. En voor vrije verkiezingen.

Het is in ieder geval niet zo dat Nederland bijvoorbeeld haar ambassadeur en andere diplomaten in Venezuela terugroept. Maduro gooit de Amerikaanse diplomaten eruit nadat de VS Guaido erkende. Europa erkent hem dus niet en Rusland heeft juist steun aan Maduro betuigd.

Geen extra troepen naar Caribisch gebied
De situatie beschouwt Nederland nog niet dusdanig gevaarlijk dat Defensie extra troepen stuurt voor grensbescherming van de Nederlands-Caribische eilanden. “We houden de situatie in Venezuela nauwlettend in de gaten”, aldus de woordvoerder.

Wanneer er dan wel extra troepen nodig zijn, daarop wil Defensie niet vooruitlopen. “We houden het in de gaten en op basis daarvan beslissen we wat we mogelijk anders gaan doen.”

Zowel op Curaçao als Aruba gingen afgelopen woensdag Venezolanen de straat om steun aan Guaidó te betuigen.