Foto: Tim van Dijk/ANP

PHILIPBURG – Het Sint Maarten Medical Center in Philipsburg heeft jarenlang operatiemateriaal en ander ziekenhuisafval laten afvoeren voor verbranding op de nabijgelegen vuilstortplaats. Dat gebeurde op de top van de 44 meter hoge ‘dump’. Spuiten, pillen en flesjes uit een laboratorium liggen daar voor het oprapen.

Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk

Het ziekenhuis bevestigt in een schriftelijke verklaring de gewoonte om medisch afval naar de dump te laten afvoeren. Op de stortplaats is er geen verbrandingsinstallatie bestemd voor het verbranden van medisch afval.

De oude, verroeste ISO tank waar medisch afval in verbrand wordt. Foto: Tim van Dijk

Boven op de afvalberg staat een oude, verroeste ISO tank. Aan de zijkanten zijn stukken uitgezaagd voor ontluchting. Binnenin de tank ligt een grote hoop as. Er omheen is de grond bezaaid met bruine laboratoriumflesjes, ampullen flesjes, spuiten en strips met pillen.

Alternatieven zoeken
Directeur van het Sint Maarten Medical Center (SMMC) dr. Felix Holiday was niet bereikbaar voor commentaar. In de schriftelijke verklaring van de voorlichter van het ziekenhuis staat dat de autoriteiten kortgeleden abrupt het verbranden van medisch afval op de dump een halt hebben toegeroepen. ‘Derhalve moest het SMMC op zoek naar alternatieven en een daarvan is het gebruik van de verbrandingsoven van het crematorium van het uitvaartcentrum in Sucker Garden.’

Verklaring van het ziekenhuis.

Directeur Franklin Meyers van het Royal Funeral Home & Crematorium in Sucker Garden bevestigt ‘sinds twee weken’ een overeenkomst te hebben met SMMC voor het verbranden van medisch afval. Om de dag worden in Sucker Garden zestig tot tachtig zakken gebracht met organen, geamputeerde ledematen, foetussen, materiaal uit de operatiekamer en ander medisch afval, zo bevestigen de directeur en twee medewerkers.

‘Om de dag worden meer dan 60 zakken met medisch afval gebracht naar het crematorium als tijdelijke oplossing’

Volgens de verklaring van het ziekenhuis is de regeling met Royal Funeral Home & Crematorium ‘van tijdelijke aard’. ‘Gesprekken met de overheid zijn gaande om tot een definitieve oplossing te komen,’ schrijft het ziekenhuis. “Hierbij wordt beraadslaagd over samenwerking met het ziekenhuis aan de Franse kant van het eiland en de Franse autoriteiten ten behoeve van gezamenlijke afvalverwerking.”

Medisch afval naast de de ISO tank op de vuilstortplaats. Foto: Tim van Dijk

Medisch afval steriliseren voordat het naar de dump gaat
Het laboratorium in het SMMC behoort tot het tegenover het ziekenhuis gevestigde Sint Maarten Laboratory Services (SLS). Directeur Nasser Ajubi verklaart dat hij het medisch afval grondig laat desinfecteren alvorens het wordt afgevoerd naar de vuilstortplaats. SLS heeft geïnvesteerd in een autoclaaf, een drukketel waarin door middel van stoom onder druk instrumenten, glas, plastic, watjes en vloeistoffen gesteriliseerd kunnen worden.

SLS beschikt over drie van deze drukketels, een grote tegenover het ziekenhuis en twee kleinere als back-up. Deze dienen voor sterilisatie van het afval van zowel het prikstation tegenover het ziekenhuis, het laboratorium in het ziekenhuis als het laboratorium van SLS in Simpson Bay.

Voornemen tot recycling
Directeur Ajubi verklaart dat bakken met gesteriliseerde naalden hermetisch worden afgesloten alvorens deze naar de dump gaan. SLS wil investeren in een ‘grinder’ om het medisch afval te verwerken tot recycleerbaar materiaal, zo legt Ajubi uit.

Ook op Curaçao wordt medisch afval niet goed verwerkt, lees hier meer: Selikor verbrandt tonnen medisch afval in kapotte verbrandingsoven

Dit artikel is zondagavond 13 januari 21.03 uur aangepast omdat niet gespecificeerd kon worden welke menselijke restanten precies zijn afgevoerd naar de vuilstortplaats.