Foto: Peter Eikelenboom

WILLEMSTAD – Toerisme op Curaçao trekt weer aan en daarmee ook het aanbod in souvenirs. Van blikgemaakte hagedissen, ‘kunuku’ huisjes en afbeeldingen van de Handelskade in Punda. Die producten worden helemaal niet gemaakt op Curaçao. Roxanne de Leeuw, directeur van Fundashon Marshe, beheert de ronde markt in hartje Willemstad, Marshe Nobo, en wil nu risicojongeren inzetten om lokaal gemaakte souvenirs te maken en te verkopen.

Tekst gaat verder onder de video
Door Peter Eikelenboom

De Leeuw werkt samen met de stichting Funditut, die jongeren een tweede kans geeft om een vak te leren. Veelal hebben hun opleiding afgebroken, kwamen in aanraking met justitie of zijn andere problemen in hun loopbaan tegengekomen waardoor ze tussen en wal en schip terecht kwamen.

Begin volgend jaar krijgt Funditut een ruimte in de Marshe Nobo, dat nu veelal door Haïtianen en Dominicanen bezet wordt. Omdat het een non-profit organisatie is hoeft ze geen huur te betalen. De ruimte in de ronde markt zal worden gebruikt om souvenirs en andere producten te maken van afgedankte pallets.

Nieuw beleid
De Marshe Nobo gaat een nieuw beleid invoeren. Met ingang van februari 2019 mogen er nog wel importsouvenirs op de markt worden verkocht, maar producten die uitsluitend iets van Curaçao uitstralen, en de focus komt op echt lokaal gemaakte souvenirs te liggen.