Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Richardson Ignacio weet al acht jaar dat hij HIV besmet is. Hij was 27 toen hij de ziekte opliep tijdens carnaval. “Ik had een doos Breezer op en ik had zin in seks. Ik heb 3 keer seks gehad met een meisje. Ze wist dat ze HIV besmet was maar heeft me niks gezegd,” vertelt Richardson in deze video:

Video: Kim Hendriksen

Vage klachten

Na de besmetting kreeg hij veel vage klachten. Hij was extreem moe, dat merkte hij vooral tijdens het autorijden. De dokter die hij raadpleegde, adviseerde hem een HIV test te doen. Hij is nu een van de 2100 geregistreerde personen op Curaçao die HIV-positief is.

Richardson’s hele wereld stortte in. Op zijn werk werd hij gepest omdat ze dachten dat hij homoseksueel is en het virus heeft gekregen van een man. “Ik heb online zelfs gezocht naar een huurmoordenaar, maar gelukkig leerde ik in die periode Dudley kennen. Hij heeft me geholpen mijn ziekte te accepteren.”

Stichting Cura +

Dudley Ferdinandus werkt al 27 jaar als psychosociale begeleider van HIV- en aidspatiënten. Hij heeft de stichting Cura + opgericht want op Curaçao bestond er nog geen organisatie die de patiënten hielp bij het mentale proces nadat ze hadden gehoord dat ze besmet waren.

“Accepteren dat je HIV hebt, is als het doormaken van een rouwproces. Je leven zoals je dat kent houdt in een klap op en je moet je leven aanpassen aan je ziekte”, zegt Dudley.

Tegenwoordig gaan mensen niet meer dood aan HIV. Zolang je gezond eet, goed slaapt, en elke dag op dezelfde tijd de voorgeschreven medicijnen inneemt krijg je geen AIDS. Maar doe je dit niet, heb je kans dat de ziekte zich ontwikkeld.

Laat je testen

Daarom is het van belang dat mensen die HIV besmet zijn, ook getest worden zodat ze de kans krijgen hun leven aan te passen en meteen beginnen met de medicijnen.

“Als HIV-patiënt loop je tegen veel obstakels aan, zo worden de HIV-medicijnen wel vergoed door de SVB, maar niet door alle particuliere verzekeringen. De kosten kunnen dan wel oplopen van 300 tot 1000 gulden per maand”, vertelt Dudley, “dit is een probleem, want dat is niet voor iedereen op te brengen.”