HILVERSUM – Nederland is juridisch bevoegd om in te grijpen bij de milieuvervuiling van de Isla raffinaderij op Curaçao. Dat zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring in de uitzending van Zembla over de Isla die donderdag 21 maart wordt uitgezonden. Bröring en programmamaker Erwin Otten vertelden hun verhaal woensdag 20 maart in radioprogramma Dichtbij Nederland…

Herman Bröring en Erwin Otten over Isla in Dichtbij Nederland

Minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur heeft in de uitzending om ondersteuning gevraagd aan Den Haag om de milieuproblemen veroorzaakt door de Isla olieraffinaderij aan te pakken.  Het is voor het eerst dat Curaçao om assistentie vraagt bij het oplossen van deze slepende milieukwestie.

Whiteman zegt in Zembla: “Nederland dient de landsregering te steunen in haar pogingen de zaken beter te krijgen. Op die manier kunnen we uit de problemen komen.” Of Whiteman zijn verzoek ondertussen ook officieel heeft ingediend in Den Haag is niet duidelijk. Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties vindt ´dat Curaçao zelf verantwoordelijk is’, zo laat zijn woordvoerder weten.

Volgens Peter van Leeuwen van milieubeweging SMOC heeft Nederland toegezegd te assisteren, als Curaçao daar om vraagt. “Nederland kan nu dus aan het werk, een duidelijker uitnodiging krijg je niet van Curaçao”,  aldus Van Leeuwen.

De Nederlandse regering gaf al sinds 2008 geld aan Curaçao ter ondersteuning van haar ontwikkeling naar zelfstandigheid in 2010. Een half miljoen euro was bestemd voor verbetering van de milieudienst, zodat onder andere de Isla raffinaderij beter kon worden gecontroleerd op het naleven van de milieuvergunning.

Het is niet duidelijk wat er precies met dat geld is gebeurd, maar een milieu-inspectie is er niet, zo stelde Zemba op het eiland vast. Minister Whiteman zegt daarover in de documentaire: “Wij zijn daar nog mee bezig. Er is geld gebruikt voor een groot aantal trainingsprogramma’s voor mensen die bij de milieudienst zitten of zaten”.