Foto: MFK/Ramsay Soemanta

HILVERSUM – Oud-premier Gerrit Schotte (MFK) is definitief veroordeeld voor onder meer ambtelijke corruptie en het witwassen van geld. Wat betekent zo’n corruptiezaak voor de relatie tussen Curaçao en Nederland? 

Drie jaar celstraf en vijf jaar geen recht om verkozen te worden tot parlementslid. Schotte (44) heeft ‘een enorme smet’ op de reputatie van Curaçao achtergelaten, zegt professor Gert Oostindie (KITLV), die ruim 30 jaar wetenschappelijk onderzoek doet naar de Caribische rijksdelen.

Professor Gert Oostindie over hoe er vanuit Nederland naar de corruptiezaak wordt gekeken

 Download audio

De strafzaak bevestigt volgens Oostindie het idee in Nederland dat de Curaçaose politiek corrupt zou zijn en ‘allerlei dingen niet haaks zijn in de politiek op de eilanden’. “Voor zover mensen in Nederland zich bezighouden met Curaçao”, benadrukt de hoogleraar. De grote Nederlandse dagbladen en journaals hebben kort of nauwelijks aandacht besteed aan de uitspraak van de Hoge Raad.

‘Politiek proces’
De corruptiezaak heeft ook ‘een positief lichtpuntje’, zegt Oostindie. Volgens de hoogleraar toont juist deze zaak dat Curaçao in staat is om corrupte politici aan te kunnen pakken.

Professor Gert Oostindie over de relatie tussen Curaçao en Nederland door deze corruptiezaak

 Download audio

“Er zal in Den Haag tevredenheid heersen”, is ook de verwachting van politicoloog Miguel Goede. “Er heerst tegelijkertijd een gevaar in de mate waarin Den Haag te kennen geeft of hoe blij ze zijn met deze zaak, dat ze een beeld oproepen wat ook hier [op Curaçao] wordt gespind, dat het de Nederlandse agenda is.”

Politicoloog Miguel Goede over de relatie tussen Curaçao en Nederland

 Download audio

Belangrijk signaal, maar wel doorpakken
Schotte en zijn politieke medestanders menen dat de corruptiezaak een politiek gemotiveerd proces is geweest. De Nederlandse politiek zou achter zijn veroordeling zitten, is de overtuiging. Volgens politicoloog Miguel Goede was het belangrijk dat de strafzaak tot aan de Hoge Raad is behandeld om twijfels weg te nemen. “Belangrijk is dat er nu doorgepakt wordt om andere corruptie aan te pakken.”

Politicoloog Miguel Goede over de impact van deze strafzaak op Curaçao

 Download audio

Schotte nog niet uitgespeeld
Dat oud-premier Schotte voor verschillende misdaden is veroordeeld, wil volgens Goede niet zeggen dat hij definitief van het politiek podium verdwijnt. Hij is over vijf jaar weer verkiesbaar. Het doet denken aan 2003, toen Anthony Godett (FOL) de verkiezingen won, vlak nadat hij op voorwaarden werd vrijgelaten uit de gevangenis.

Politicoloog Miguel Goede over de politieke toekomst van Schotte

 Download audio