Foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Oud-premier Gerrit Schotte (MFK) is door de rechter veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke celstraf en vijf jaar ontzetting uit het passieve kiesrecht. “Opvallend dat de rechter de hele eis van het OM heeft overgenomen. De opdracht was duidelijk: Schotte moest weg”, zo zei de oud-premier zelf direct na het vonnis.

De rechter acht bewezen dat Schotte zich onder meer schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke omkoping, wat hem zwaar wordt aangerekend. “Door zijn handelen heeft Schotte het vertrouwen dat burgers moeten kunnen hebben in een integere overheid ernstig geschaad”, stelt de rechter, die daarbij doelt op de invloed van casinobaas Francesco Corallo op Schotte.

Anneke Polak in gesprek met advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran

Advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran heeft aangegeven in de zaak Babel in hoger beroep te gaan tegen de veroordeling van Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs, die tot achttien maanden waarvan negen maanden voorwaardelijk werd veroordeeld met twee jaar proeftijd. “Degene die de veldslag heeft gewonnen, heeft de oorlog nog niet gewonnen”, aldus Sulvaran.

Criminele gelden
Op alle punten is Schotte veroordeeld: Valsheid in geschrifte, witwassen, bezit van jammers, valse aangifte van verlies diplomatiek paspoort en ambtelijke omkoping. De rechter: “Het witwassen van criminele gelden vormt een bedreiging van de legale economie. Schotte stelt zijn eigen belang voorop en deinst er niet voor terug te liegen tegen officiële instanties.”

Van der Dijs (links) en Schotte laten direct na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan - foto: Anneke Polak

Van der Dijs (links) en Schotte laten direct na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan – foto: Anneke Polak

Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties wil niet reageren op de uitspraak, VVD-Kamerlid André Bosman wel: “Ik ben blij dat hij achter tralies gaat. Schotte is mede-veroorzaker van armoede op Curaçao. Hij accepteert crimineel geld en onttrekt geld van de samenleving. Het geld had besteed kunnen worden aan infrastructuur, onderwijs, sociale woonbouw, in plaats van aan dure maatpakken en reisjes.”

‘Niemand onaantastbaar’
SP-Kamerlid Ronald van Raak: “Vandaag is een begin gemaakt met de grote schoonmaak van de politiek op Sint Maarten en Curaçao. Nog veel zaken tegen politici en figuren uit de gokwereld zullen hopelijk volgen.”

Roelof van Laar (PvdA) noemt het ‘triest dat een oud-premier voor dergelijke zware vergrijpen veroordeeld wordt. “Dit bewijst de banden tussen de MFK en de maffia. Tegelijkertijd ben ik blij dat niemand, ook een oud-premier, onaantastbaar is op Curaçao. Hopelijk keert Schotte nooit terug in de politiek.”